Energieverbruik keukenapparatuur

Uit KeukenWiki

Het energielabel toont de energie-efficiëntieklasse van een product. Dit label is een maatstaf om te zien hoe zuinig, milieuvriendelijk en/of energiebesparend een product is. De bestaande energie-efficiëntie schalen waren toe aan vervanging omdat de meeste producten in de hoogste regionen zaten.

Nieuw Energielabel per 1 maart 2021[bewerken | brontekst bewerken]

Keukenapparaten als ovens, afzuigkappen, lampen en verlichtingsarmaturen, verwarmingstoestellen, vaatwassers en koel- en vriesapparatuur krijgen vanaf 1 maart 2021 een overzichtelijker energielabel. De indeling van de bekende gekleurde labels wordt veranderd zodat consumenten in de winkel én online sneller kunnen zien hoe hoog of hoe laag het energieverbruik is. De huidige categorieën A+, A++ en A+++ vervallen. De Europese Commissie heeft een nieuwe zuinigheidsschaal van A tot en met G vastgesteld. Afhankelijk van het apparaat komen er ook pictogrammen met informatie over bijvoorbeeld waterverbruik of geluidsniveau bij.

QR-code = goed geïnformeerd[bewerken | brontekst bewerken]

Nieuw is de QR-code waarmee consumenten extra informatie kunnen krijgen over het apparaat waarin ze geïnteresseerd zijn door het te scannen met hun smartphones.

Met EPREL – de Europese Productdatabase voor Energie-Labels – kunnen consumenten zoeken naar energielabels en productinformatiebladen.

Nieuw Energielabel maart 2021

Ecodesign[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de nieuwe labels zijn er ook nieuwe eisen in het kader van ecodesign. Voor wasmachines, was-droogcombinaties, vaatwassers en koelvriesapparatuur zijn productspecifieke verordeningen vastgesteld met onder andere eisen voor de minimale prestatie en beschikbaarheid van bepaalde reserve-onderdelen. Het doel van de Ecodesign richtlijn is dat fabrikanten van energieverbruikende producten in de ontwerpfase worden verplicht rekening te houden met het verminderen van het energieverbruik en andere negatieve milieueffecten van de producten.

  1. QR-code voor meer informatie (EPREL-database)
  2. Energie efficiëntieklasse voor extra informatie
  3. Energieverbruik in KWh/100 bedrijfscycli (met Eco-programma)
  4. Capaciteit van het apparaat (aantal standaard couverts voor het Eco-programma)
  5. Waterverbruik in liter/bedrijfscycli (met Eco-programma)
  6. Duur van het Eco-programma
  7. Geluidsniveau uitgedrukt in dB(A) re 1 PW) en geluidsniveauklasse

Hoe werkt het nieuwe label in de praktijk?[bewerken | brontekst bewerken]

Een voorbeeld: een nieuw energielabel (B-klasse) voor een apparaat dat voordien A+++-klasse was. Ondanks dat de energiezuinigheid niet veranderd is, geldt dat wel voor de schaal. Het betekent dat nieuwe, lagere klassen nog steeds efficiënt zijn volgens recente standaarden. Dit laat ook ruimte aan de bovenkant van de schaal wanneer efficiëntere technologieën hun intrede doen.