Hpl

Uit KeukenWiki
Thumb
HPL
Thumb

HPL is de afkorting van High Pressure Laminate,ook wel laminaat of kunststofplaat genoemd. High Pressure Laminate (HPL) is een combinatie van papierpulp en fenolhars, met een harde toplaag van melaminehars. Melaminehars is de hardste synthetisch gemaakte organische stof. Hieruit resulteert ook de grote kras- en slijtvastheid van de HPL. De taaie en elastische fenolkern maakt het materiaal slagvast. Deze eigenschappen gaan gepaard met een verregaande bestendigheid tegen chemicaliën en een grote hittebestendigheid.

Productieproces[bewerken | brontekst bewerken]

HPL is samengesteld uit een aantal lagen. Een harde transparante kunsthars bovenlaag (melamine) met daaronder een in kleur en dessin bedrukte papieren décorlaag. Vervolgens worden enkele lagen met fenolhars geïmpregneerd kraftpapier aangebracht. Dit pakket wordt onder hoge druk en bij een zeer hoge temperatuur samengeperst tot een harde bekledingsplaat met een dikte van 0,7 mm. Deze HPL-toplaag kan vervolgens worden aangebracht op een ondergrond, van bijvoorbeeld watervast multiplex.

Plaatmateriaal[bewerken | brontekst bewerken]

Geplastificeerd plaatmateriaal (of in vaktermen melamine-plaatmateriaal genaamd) is hetzelfde als HPL voor wat betreft onderhoud. Echter, melamine-plaatmateriaal mist de onderliggende lagen kraftpapier, omdat de harde transparante kunsthars bovenlaag met het decor in de fabriek wordt aangebracht op spaanplaat of MDF. Het verschil van HPL plaatmateriaal en melamine plaatmateriaal:

  • Melamine wordt direct als toplaag aangebracht op spaanplaat of MDF.
  • HPL wordt samen met onderliggende lagen kraftpapier geperst tot een HPL plaat en aangebracht op spaanplaat, MDF of multiplex.

De decors en kleuren zijn gelijk aan die van de HPL kleuren alleen is niet elk decor op melamine plaat te verkrijgen. Zowel melamine plaat als HPL zijn kleurvast bij kunstlicht en relatief krasvast.

Onderhoud[bewerken | brontekst bewerken]

HPL is een zeer sterk materiaal dat goed tegen krassen en hogere temperaturen kan. Het oppervlak is glad en niet poreus, waardoor het hygiënisch is en gemakkelijk schoon te houden. Hierdoor is HPL relatief onderhoudsvriendelijk. Dagelijks afnemen met een vochtige doek is voldoende.