In de loop van deze week worden de leveranciers die hebben meegewerkt of die ook bepaalde producten verkopen toegevoegd aan de desbetreffende pagina. Hierbij wordt voor de ambassadeurs direct de juiste link naar hun productpagina geplaatst.
Voor vragen en reacties kunt u terecht bij de Olga Kuiper.

Koelen en vriezen

Uit KeukenWiki

Koelen en vriezen zijn basisfuncties in de moderne keuken. Bij koelen en vriezen worden levensmiddelen zodanig afgekoeld dat de levensduur ervan verlengd wordt. Bij koelen blijft de temperatuur enkele graden boven nul (+4 graden) terwijl bij vriezen de temperatuur onder nul komt (-18 graden). Gekoelde producten kunnen direct gebruikt of verwerkt worden, terwijl bevroren producten vaak eerst ontdooid moeten worden. Bevroren levensmiddelen kunnen aanzienlijk langer bewaard worden. Raadpleeg daarvoor de verpakkingen van de levensmiddelen.

Warmtepomp
Het "hart" van een koelkast en vriezer is een warmtepomp: de koelende werking berust op de verdamping van een vloeistof, in de verdamper door het vernevelen van de vloeistof waarbij verdampingswarmte aan de omgeving wordt onttrokken. De damp wordt in een compressor weer samengeperst en daarna vloeibaar gemaakt onder het vrijkomen van warmte die via een warmtewisselaar of buizenstelsel in de vorm van een rooster (de condensor) aan de omgeving wordt afgegeven.

Soorten Koel- en vrieskasten[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn verschillende soorten koel en vriesapparaten voor in de keuken:

  • Vrijstaande apparaten
  • Onderbouw apparaten
  • Inbouwapparaten


Nismaten[bewerken | brontekst bewerken]

De nismaten zijn de hoogte, breedte en diepte van de uitsparing in het keukenmeubel waarin het apparaat wordt geïnstalleerd.

Breedte en diepte
De breedte is standaard 56 cm en de diepte standaard 55 cm.

Nishoogte
De nishoogte is verkrijgbaar in de volgende maten:

  • 88 cm
  • 102 cm
  • 122 cm
  • 140 cm
  • 158 cm
  • 178 cm
  • 185 cm


De gewenste hoogte van het koel/vries apparaat hangt af van de mogelijkheden in de keukenopstelling, wensen van de klant, gezinssamenstelling en werkbare hoogte. Wanneer er nog apparatuur boven de koel/vrieskast wordt geplaatst, is een nishoogte van 102 cm tot maximaal 122 cm wenselijk (afhankelijk van de lengte van de klant). Is er sprake van een eenpersoonshuishouden, wordt er dagelijks (verse) boodschappen gehaald of wordt er geregeld buitenshuis gegeten dan is een minder grote koel/vrieskast nodig dan bij grote gezinnen of wanneer er 1x per week boodschappen wordt gedaan. In het onderstaande overzicht een richtlijn die aangehouden kan worden voor de benodigde inhoud.

1-2 personen 3-4 personen 5 of meer personen
koelkast 100-150 liter 135-160 liter 160-220 liter
koel-vriescombinatie 140-180 liter 160-220 liter 200-300 literVrijstaande koel- en vriesapparaten[bewerken | brontekst bewerken]

Vrijstaande koel- en vriesapparaten zijn bedoeld voor tussenbouw of worden losstaand in de keuken geplaatst. Lees hier meer over vrijstaande koel- en vriesapparaten.

Onderbouw koelkast of vriezer[bewerken | brontekst bewerken]

Een onderbouw koelkast of vriezer wordt onder het aanrechtblad geplaatst en niet in een kast ingebouwd. Lees hier meer over onderbouw koelkast of vriezer.

Inbouw koel- en vrieskasten[bewerken | brontekst bewerken]

Inbouw koel/vrieskasten worden ingebouwd in een keukenkast. Lees hier meer over inbouw koel- en vrieskasten.

Koeltechnieken[bewerken | brontekst bewerken]

Steeds meer fabrikanten passen diverse koeltechnieken toe om voedsel langer vers te houden. Door gebruik te maken van professionele bewaartechnieken wordt uitdroging van voedsel voorkomen, waardoor het voedsel langer vers blijft. Lees hier meer over koeltechnieken.

Energieverbruik[bewerken | brontekst bewerken]

Koel- en vriesapparaten staan 24 uur per dag aan en staan daarmee op de derde plaats in de rij van grootste elektriciteitsverbruikers in het huishouden. Ze nemen een zesde van het elektriciteitsverbruik in een gemiddeld huishouden voor hun rekening. In de loop der jaren zijn de koel- en vriesapparaten steeds zuiniger geworden. Sinds 2012 mogen fabrikanten voor de Nederlandse markt alleen nog maar modellen met minimaal een A+ klasse produceren. Het zuinigste label is momenteel A+++. Deze apparaten verbruiken 50% minder energie dan een A+ klasse model. Dit is goed voor het milieu en zorgt voor een belangrijke verlaging van de energierekening.

Onderstaand een overzicht van de besparing in euro’s over een periode van 10 jaar t.ov. een A-label koel- of vriesapparaat. Is het inbouw? Onderstaand overzicht is zowel voor inbouw als voor vrijstaande apparaten van toepassing. De tafelmodellen zijn sowieso vrijstaand uitgevoerd.

A+ A++ A+++
Side-byside €230,- €300,-
Koel-vriescombinatie €170,- €340,- €510,-
Koelkast €100,- €200,- €330,-
Diepvriezer €150,- €300,- €450,-
Tafelmodel diepvriezer €110,- €220,-
Tafelmodel koelkast met vriesvak €100,- €200,- €275,-
Tafelmodel koelkast zonder vriesvak €75,- €150,-

Led-verlichting[bewerken | brontekst bewerken]

Een koel/vrieskast verlicht met LED-verlichting is tegenwoordig de standaard. De LED's verbruiken minder energie, met dezelfde lichtopbrengst en geven een frisse en luxe uitstraling aan het apparaat. Glasplaatverlichting geeft zicht in de gehele koelruimte.

Klimaatklassen[bewerken | brontekst bewerken]

Koel- en vriesapparaten hebben een maximale en een minimale omgevingstemperatuur waarbinnen zij goed functioneren. De omgevingstemperatuur heeft invloed op het stroomverbruik en het functioneren van het apparaat. Het is daarom beter om het apparaat niet direct in de zon te plaatsen of naast de verwarming. Kies voor een plaats waarvan de omgevingstemperatuur overeenkomt met de klimaatklasse waarvoor het apparaat is uitgevoerd. Wat betekenen de letters in de klimaatklasse?

Klimaatklasse Minimale omgevingstemperatuur Maximale omgevingstemperatuur
SN (SubNormaal) 10 graden celcius 32 graden celclius
N (Normaal) 16 graden celcius 32 graden celcius
ST (SubTropisch) 18 graden celcius 38 graden celcius
T (Tropisch) 18 graden celcius 43 graden celcius


Onderhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het goed, veilig en zuinig koelen en vriezen is een schone koel/vrieskast cruciaal. Het apparaat moet daarom regelmatig schoongemaakt worden. Het apparaat dient daarvoor uitgeschakeld te worden voor ermee begonnen wordt. De binnenkant en de accessoires kunnen worden schoongemaakt met lauw water en wat afwasmiddel. De opbergvakken van de luxere koelkasten kunnen zelfs in de vaatwasser. Ook de deurrubbers moeten niet vergeten worden, spoel deze na met schoon water en maak dan alles droog. Reinig het afvoergaatje in de koelkast met het daarvoor bijgeleverde ragertje.

Wanneer het vriesgedeelte geen No-Frost uitvoering is, moet deze ontdooid worden wanneer de rijplaag zo’n 3-5 mm dik is. Ook hiervoor dient het apparaat uitgeschakeld te worden. Het ingevroren voedsel kan tijdelijk worden bewaard op een koele plaats. Zet de deur van de vriezer open en plaats eventueel thee- of handdoeken op de bodem van het apparaat. Eventueel kan er een bak met warm water in het vriesgedeelte worden geplaatst om het ontdooiproces te versnellen. Na het ontdooien is het van belang dat de binnenkant van het apparaat goed droog gemaakt wordt alvorens deze weer wordt aangezet.

Smartfuncties[bewerken | brontekst bewerken]

Bediening per app; statusindicatie; software-updates


Edit deze pagina