In de loop van deze week worden de leveranciers die hebben meegewerkt of die ook bepaalde producten verkopen toegevoegd aan de desbetreffende pagina. Hierbij wordt voor de ambassadeurs direct de juiste link naar hun productpagina geplaatst.
Voor vragen en reacties kunt u terecht bij de Olga Kuiper.

Montagematerialen

Uit KeukenWiki

Geen keuken staat of functioneert zonder montagematerialen en/of aansluitmaterialen. Denk aan het aansluiten van de verlichting, de oven, de kookplaat, de kraan enzovoorts.

Luchtafvoersystemen[bewerken | brontekst bewerken]

Om de lucht van de afzuigkap af te voeren zijn er diverse luchtafvoersystemen mogelijk. Moderne afzuigkappen hebben een steeds grotere luchtafvoercapaciteit. Het is daarom belangrijk om de diameter/afmeting van het luchtafvoersysteem af te stemmen op de afzuigkapcapaciteit van de afzuigkap. Dit is niet gemakkelijk te bepalen, maar hoe groter de diameter van de afvoerslang of de afmeting van een rechthoekig afvoerkanaal des te meer lucht er doorheen kan stromen.

Weerstand luchtafvoersystemen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de installatie van luchtafvoersystemen is het belangrijk dat er zo min mogelijk weerstand wordt opgebouwd. Des te minder bochten en overgangen van rond naar recht des te beter én geruislozer de lucht door het luchtafvoersysteem zal stromen.

Flexibele afvoerslang[bewerken | brontekst bewerken]

Een flexibele afvoerslang wordt vaak aan het begin gebruikt vanaf de afzuigkap tot aan het "vaste" kanaalsysteem. Ook worden de flexibele afvoerslangen vaak gebruikt in lastige bochten of situaties.

Ronde flexibele afvoerslangen[bewerken | brontekst bewerken]

Meestal gemaakt van dun-flexibel of dik en stug aluminium en in mindere mate van wit kunststof. Deze zijn standaard in de volgende diameters leverbaar:

  • ø 100 mm (Deze wordt steeds minder toegepast omdat deze diameter te klein is voor de huidige afzuigkappen.)
  • ø 125 mm
  • ø 150 mm


Rechthoekige kunststof luchtafvoersystemen[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn ronde en rechthoekige kunststof luchtafvoersystemen, maar ook bochten, buisverbinders, overgangen van rond naar recht, muuruitblaasroosters, 90° bochten en ophangbeugels. De rechthoekige witte kunststof afvoersystemen en toebehoren worden gemaakt van "high impact" slagvaste polystyreen, de ronde witte kunststof buizen worden gemaakt van PVC-U. De rechthoekige buis-systemen zijn in diverse maten leverbaar (BxH):

  • 150 x 70 mm, "normaal".
  • 204 x 60 mm, "superbreed".
  • 220 x 90 mm, "megabreed".
  • 220 x 90 mm, "HR+" met inwendige luchtgeleidingsschoepen voor een nog betere luchtgeleiding.Luchtreinigers[bewerken | brontekst bewerken]

Deze vervangen meer en meer de koolstoffilters bij recirculatiekappen. De luchtreinigers worden vaak direct na de afzuigkap geplaatst. Meestal passen deze filters in de schacht van de afzuigkap of in het keukenkastje boven de afzuigkap.

Plasmafilter[bewerken | brontekst bewerken]

Plasmafilters in afzuigkappen worden steeds belangrijker en steeds meer verkocht. Ten eerste reinigen dit soort filters de lucht veel beter door niet alleen de nare luchtjes te neutraliseren maar ook door het doden van bacteriën, schimmels en pollen. Deze filters leveren tevens een besparing op omdat de lucht van de afzuigkap, net als bij een recirculatiefilter, gewoon weer terug in de ruimte geblazen kan worden. Dit betekent dat de warme lucht in de ruimte blijft hetgeen een besparing op de stookkosten oplevert. Een plasmafilter gaat een keukenleven lang mee (15 jaar) en hoeft dus niet meer gewisseld te worden. Plasmafilters zijn los te koop en kunnen worden aangesloten op bijna iedere afzuigkap, maar er zijn ook afzuigkap merken/fabrikanten die afzuigkappen aanbieden met een ingebouwd plasmafilter.

Geluidsdempers[bewerken | brontekst bewerken]

Afzuigkappen worden steeds krachtiger. Het geluid dat de luchtstroom in het afvoerkanaal maakt kan daardoor sterk in volume toenemen. Hiervoor zijn geluidsdempers te koop. Een geluidsdemper is een flexibele aluminium slang die tussen de afzuigkap en het luchtafvoersysteem geplaatst wordt. In deze slang zit een geluidsdempende glaswol laag. Het resultaat is een geluidsafname van -10dB tot -4dB (afhankelijk van de frequentie van het geluid en de diameter van het luchtafvoersysteem).

Aansluitmaterialen[bewerken | brontekst bewerken]

Wateraansluitmaterialen[bewerken | brontekst bewerken]

Aansluitmateriaal voor (schoon) drinkwater[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn diverse mogelijkheden om wateraansluitingen te maken. Met koperleidingen, met flexibele kunststof leidingen, met flexibele roestvrij stalen aansluitslangen. Bij voorkeur dienen slangen, koppelingen en kranen KIWA gekeurd te zijn. Bij het aansluiten van een vaatwasser of wasmachine met een "vaat/wasmachinekraan" is het verplicht een kraan met "keerklep" [1] te gebruiken.

Aansluitmaterialen voor (vuil) afvoerwater sifons[bewerken | brontekst bewerken]

Een sifon verbind de afvoer van de spoelunit met de aansluiting naar het riool, vaak hebben de sifons ook een aansluiting voor een vaatwasser.

Stankafsluiter[bewerken | brontekst bewerken]

Elke sifon heeft een "stankafsluiter". Dit is een bocht of een "beker" in de sifon waar water in blijft staan. Hierdoor is het niet mogelijk dat de vieze lucht uit het riool door de sifon in de keuken komt. Belangrijk is het om na het eerste gebruik van de sifon de montage-moeren nog eens aan te draaien. Door de invloed van warm en koud water kan er opnieuw wat speling ontstaan op de buisdelen en verbindingen van de sifon. Sifons zijn er in diverse merken en uitvoeringen:

  • Enkele sifons voor spoelunits met 1 afvoerplug.
  • Dubbele sifons voor spoelunits met 2 afvoerpluggen.
  • Ruimtebesparende sifons; Bij deze sifons gaat de afvoerbuis onder de spoelbak gelijk (horizontaal) naar achteren in de spoelkast. Er zijn enkele en dubbele ruimtebesparende sifons. In tegenstelling tot gewone (niet ruimtebesparende) sifons blijft er hierdoor veel meer ruimte vrij in de keukenkast onder de spoelunit als opbergruimte of voor plaatsingen van bijvoorbeeld een boiler of een afvalsysteem.


Afvoerpluggen t.b.v. spoelunits[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn kleine afvoerpluggen (1,5") vaak toegepast in goedkopere spoelunits, en er zijn grote (3,5") korfpluggen met een uitneembaar korfmandje. Deze korfpluggen zijn er in het rond of vierkant. Tevens zijn er modellen met "waste", hierbij wordt de korfplug afgesloten door middel van een draai- of drukknop. Er zijn diverse benamingen voor korfpluggen: korfplug, 3,5" plug, maar ook Turbo plug, Comfort plug of Power plug. De laatste drie zijn merknamen van diverse fabrikanten waarbij de plugkelk vast in de spoelbak is gestanst of gelast.

Waterslot[bewerken | brontekst bewerken]

Een waterslot of "Aqua Stop" is een beveiligingsklep die de watertoevoer moet afsluiten zodra er lekkage optreedt. Een waterslot wordt gemonteerd tussen de waterleiding en bijvoorbeeld een vaatwasmachine of een wasmachine. Een waterslot sluit automatisch de watertoevoer af zodra er een lekkage optreed door bijvoorbeeld: een lekkende schroefaansluiting, een gesprongen slang of een onderdeel in de wasmachine dat kapot is gegaan.

Waterslagdemper[bewerken | brontekst bewerken]

Een "waterslag" is de klap of bonk die men wel eens in de waterleiding hoort. Bij (vaat)wasmachines komt waterslag vrij veel voor gedurende het wasprogramma omdat de watertoevoer plotseling wordt afgesloten door een magneetklep. Ook bij keukenkranen kan een waterslag voorkomen wanneer men de kraan snel sluit. Naast het vervelende bonkende geluid in de waterleidingen kan het ook zijn dat de bevestiging van de waterleiding los komt te zitten door trillingen die de waterslag veroorzaakt. Een gemakkelijke en goed oplossing hiervoor is een waterslagdemper.


Filterstopkranen[bewerken | brontekst bewerken]

Keukenkranen en andere kranen zijn zeer gevoelig voor vuil en kalk uit het water, het filter houdt verontreinigingen tegen, voorkomt klachten en lekkage aan de kraan. Filterstopkranen worden gemonteerd tussen uw waterleiding en de kraan. De filterstopkranen zijn eenvoudig aan te sluiten d.m.v. een knelverbinding (van 12mm of 15mm) op de waterleiding en op de aansluitslangen van de keukenkraan. Het is belangrijk voor een goede werking en voor de hygiëne om het filtertje wat in de filterstopkraan zit regelmatig te reinigen. Tevens kan de watertoevoer naar de kraan gemakkelijk worden afgesloten door de filterstopkraan dicht te draaien. Dit kan handig zijn bij onderhoud aan de kraan of bij het monteren van een nieuwe kraan.

Elektra aansluitmateriaal[bewerken | brontekst bewerken]

Kabels, verlengkabels, stekkers en stekkerblokken[bewerken | brontekst bewerken]

Kabels, verlengkabels, stekkers en stekkerblokken worden veel toegepast in de keuken. Let hierbij altijd op de maximale belasting. 1,0mm² ofwel 10 Ampère kabels of contactdozen kunnen maximaal tot 2300 Watt belast worden. Beter is het in de keuken 1,5mm² ofwel 16 Ampère kabels of contactdozen toe te passen, deze kunnen tot maximaal 3650 Watt worden belast.

Kabels voor ovens of elektrische (inductie)kookplaten[bewerken | brontekst bewerken]

Kabels voor ovens of elektrische (inductie)kookplaten werken vaak op "380 Volt (3-fasen krachtstroom)". Hiervoor worden speciale kabels met een "perilex" [2] stekker gebruikt. Bij deze kabels zijn de koperen kernen (aders) dikker en is de zwarte buitenmantel gemaakt van hittebestendig neopreen materiaal. Ze dienen minimaal een dikte van 1,5mm² of beter nog 2,5mm² per ader te hebben in verband met het hogere stroomverbruik van een oven of kookplaat. Alle gebruikte elektra aansluitmaterialen dienen voorzien te zijn van het KEMA KEUR keurmerk.

Combiregelaar[bewerken | brontekst bewerken]

Op een combiregelaar worden twee apparaten met groot vermogen (Watt) aangesloten, denk aan een vaatwasser én een keukenboiler. De Combiregelaar schakelt de boiler of een kokendwatertoestel tijdelijk uit gedurende de opwarmtijd van de vaatwasser, en schakelt deze zodra de vaatwasser klaar is met opwarmen weer aan. Met de Combiregelaar kunnen er dus meerdere apparaten met een hoge aansluitwaarde (Watt) op één elektriciteitsgroep worden aangesloten en hoeft er geen dure extra groep te worden aangelegd in de keuken.

Gas aansluitmaterialen[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de bekende koperen gasleidingen, messing (haakse en rechte) gaskranen en diverse messing koppelingen om vaste gasaansluitingen in de keuken te maken zijn er ook flexibele gasslangen van zwart rubber of van roestvrij staal (met een gele coating of streep). Deze gasslangen worden gebruikt om een gaskookplaat of gasoven mee aan te sluiten. De roestvrij stalen gasslangen zijn weliswaar duurder maar gaan erg lang mee en zijn zeer goed bestand tegen warmte. De zwarte rubber gasslangen zijn goedkoper, buigzamer en ook bestand tegen warmte maar er wordt altijd geadviseerd deze rubberen gasslangen om de 5 jaar te vervangen omdat ze (mogelijk) poreus kunnen worden. Let er op bij alle gasaansluitmaterialen dat deze voorzien zijn van het Gastec keurmerk.


Onderhoudsmiddelen[bewerken | brontekst bewerken]

Onderhoudsmiddelen voor de keuken zijn volop te koop bij keukenspeciaalzaken, supermarkten, drogisterijen en huishoudartikelen winkels. Er zijn reinigings- onderhoudsmiddelen onder andere voor:

Let op! Lees altijd vóór gebruik eerst zorgvuldig de gebruiksaanwijzing van het betreffende schoon- of onderhoudsmiddel of raadpleeg uw leverancier! Verkeerd of onzorgvuldig gebruik kan schadelijke gevolgen hebben.