Nieuwsbrief/2021-01

Uit KeukenWiki
Versie door Ilonka (overleg | bijdragen) op 24 feb 2021 om 15:37

februari 2021

Welkom

Welkom bij de eerste nieuwsbrief van de Keukenwiki! De nieuwsbrief komt 4x per jaar uit: eind februari, eind mei, eind augustus en eind november. Help mee om de keukenwiki te promoten: we willen heel graag dat de keukenwiki optimaal gebruikt gaat worden!

De keukenwiki is een kennisbank met onafhankelijk productinformatie over keukens door en voor de keukenbranche. Wil je jezelf deskundiger maken als beginnend of gevorderd keukenadviseur en/of heb je hoe dan ook met keukens te maken? Raadpleeg dan de keukenwiki. In het korte filmpje (klik filmpje is er nog niet) laten we kort de zoekfuncties zien. De keukenwiki is voor iedereen toegankelijk, ook voor de consument. Zorg dus dat jij als professional meer weet dan die consument! Hoe? Volg de opleiding '(klik waarnaar)' of maak de toetsen uit de toetsomgeving (klik waarnaar). Volg en deel onze LinkedIn pagina

Bron afbeelding

Keukenwiki-opleiding en toetsen

Bron afbeelding

Toetsen

Zodra je de informatie uit de keukenwiki voldoende hebt doorgenomen, bieden wij jou de mogelijkheid om een toets af te leggen waarvoor een certificaat behaald kan worden. De kosten voor jouw persoonlijke inlogcode met toegang tot de 4 toetsen en 4 certificaten bedragen €40,- excl. BTW. De inlogcode blijft 3 maanden geldig zodat je voldoende tijd hebt om de toets te halen.

De keukentoets kan per wikionderwerp (Keukenapparatuur, Keukenkasten, Keukenwerkbladen en Keukenaccessoires) worden afgelegd. Meer weten over het verkrijgen van een persoonlijke inlogcode voor de keukentoets: neem contact op met Olga Kuiper (projectleider Keukenwiki): olga@keukenwiki.nl , 06-51 49 53 67.

Opleiding

Omdat we merken dat het voor veel retailers een grote zorg is om nieuwe medewerkers zelf op te leiden bieden we vanaf dit voorjaar/zomer (afhankelijk van de Corona maatregelen) een keukenwiki-opleiding aan. We starten een dagdeel op locatie en zoomen in op de praktijksituatie van de cursisten. Daarna worden de cursisten gedurende 8 weken online groepsgewijs gecoacht en behalen zij allen gegarandeerd alle 4 de certificaten. De kosten voor de 10-weekse opleiding bedragen € 500,00 per cursist voor niet leden van ambassadeurs en € 400,00 per cursist voor leden van ambassadeurs.

Meer weten over de opleiding: neem contact op met Olga Kuiper (projectleider Keukenwiki): olga@keukenwiki.nl, 06-51 49 53 67.

Bron afbeelding

Waarom toetsen of opleiden?

Wat is de huidige gang van zaken:

Een onafhankelijke opleiding voor keukenadviseur is er niet!

 • GWBen en sommige grote formules bieden de keukenretailer een korte opleiding aan voor nieuwe adviseurs. Bij de meeste retailers is dat niet voorhanden.
 • In de meeste gevallen loopt de nieuwe adviseur mee met de bestaande keukenadviseur van de keukenretailer en leert zo het vak en de werkwijze van de retailer en krijgt enkele productpresentaties van de diverse leveranciers.
 • Het referentiekader van de adviseur is dat van zijn werkgever en betreft dus niet het hele spectrum van wat er te koop is op het gebied van keukens. Het gebrek aan kennis van de adviseur leidt nogal eens tot situaties waarbij de klant (veel) meer weet dan de adviseur. De klant heeft zich immers al voorbereid op internet. Het komt nogal eens voor dat de adviseur onwaarheden vertelt of producten afkraakt omdat hij er niets van weet en het niet zelf verkoopt.
 • Dat heeft niet alleen nadelige gevolgen voor het imago van onze branche maar ook grote nadelige gevolgen voor de betreffende retailer: de klant koopt ergens anders of is ontevreden met een slechte PR tot gevolg.

Wat stellen we voor in de toekomst:

 • De nieuwe adviseur volgt de keukenwiki-opleiding als basis.
 • Daarna of tijdens de wiki-opleiding loopt hij mee met de nieuwe werkgever.
 • Voordeel: de nieuwe adviseur kan opzoeken welke producten er op de markt zijn en wat hun functie is om vervolgens van de retailer te horen welke producten zijn nieuwe werkgever verkoopt en kan daar vragen over stellen.
 • Zodoende weet de nieuwe adviseur nu waarom hij verkoopt, wat hij verkoopt en kan dat beargumenteren naar de klant.
 • Een voorbeeld: de retailer kiest ervoor om geen glazen werkbladen te verkopen omdat hij in het verleden teveel problemen heeft gehad met stukjes en splinters van de randen van het blad. De nieuwe adviseur kan dit goed uitleggen en meteen vragen aan de klant of hij een glazen werkblad nog steeds een goede keuze vindt met kleine kinderen.
 • De keukenadviseur adviseert nu op basis van kennis. Daarmee kunnen hij en de retailer zich onderscheiden en vooral zich zeker voelen.

Zonder ambassadeurs géén keukenwiki: wordt Ambassadeur!

Onze Ambassadeurs ondersteunen de keukenwiki financieel. Dit oorspronkelijke initiatief van INretail wordt sinds 2020 gezamenlijk gedragen door diverse fabrikanten, leveranciers, inkooporganisaties, keukenretailers en INretail. Uit de groep Ambassadeurs is een stuurgroep samengesteld die samen met de projectleider (Olga Kuiper) en de technische ondersteuning, richting geven aan de keukenwiki. Zonder ambassadeurs heeft de keukenwiki geen bestaansrecht. Begin 2021 zijn we met 16 ambassadeurs. We staan open voor veel meer ambassadeurs. Dus kom erbij! Voor de kosten hoef je het niet te laten: voor 2021 bedraagt het € 1500,00.. Wat krijg je daarvoor?

Bron afbeelding

 • Je kunt jullie nieuwste producten onder de aandacht brengen via de keukenwiki
 • Je profiteert mee van de nieuwsitems van de keukenwiki via nieuwsbrieven en social media (lInkedIn)
 • Jullie homepage staat met deeplink vermeld op de homepage van de keukenwiki
 • Je krijgt diverse deeplinks van jouw producten op de diverse productpagina’s van de keukenwiki. De niet-ambassadeurs worden alleen met naam genoemd (om de onafhankelijkheid te waarborgen)

 • Jullie krijgen content aangeleverd voor jullie eigen website
 • We plaatsen uitsluitend fotomateriaal van ambassadeurs op de keukenwiki, dus niet van merken die geen ambassadeurs zijn
 • De leden van de ambassadeur krijgen per cursist € 100,00 korting voor de opleiding!
 • Als ambassadeur van de keukenwiki draag je bij aan een beter imago van onze branche ☺. Wie wil dat nou niet?