Stoomoven met alleen stoomfunctie lage druk: verschil tussen versies

Uit KeukenWiki
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:miele_stoomoven.jpg|right|thumb|x200px|(Bron: Miele)]]
+
Dit is een oven die alleen kan stomen en verder geen ovenfuncties heeft.
<br />
+
* Verwarming vindt uitsluitend plaats doordat er warme stoom in de ruimte komt door 1 of 2 inlaatopeningen. Meestal wordt de stoom in de binnenruimte opgewekt wat kalkaanslag tot gevolg heeft. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een stoomoven waarbij de stoom buiten de binnenruimte wordt opgewekt, zodat er geen kalkaanslag optreedt.
Door te stomen onder hoge druk is er snelheidswinst te behalen (50%). De stoomtemperatuur heeft een bereik van 40 tot 120 graden. Deze manier van bereiden is niet voor alle voedingsmiddelen geschikt. Door de hoge druk is er meer kwaliteitsverlies van vitaminen en mineralen. Daarnaast kunnen producten met verschillende gaartijden (bv Aardappelen + broccoli) niet tegelijk klaargemaakt worden omdat het tussentijds openen van de deur zorgt voor drukverlies. En een twee fase aansluiting van een vaste water toe- en afvoer is noodzakelijk.
+
* De temperatuur is maximaal 100 graden.
<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />
+
* Uitstekend geschikt om groenten, aardappelen, rijst mee te (garen) stomen.
==Voordelen==
+
* Eenvoudig meerdere groenten tegelijk te stomen, ook als deze verschillende gaartijden hebben. Tussentijds kan de deur eenvoudig geopend worden om iets toe te voegen. Een stuk broccoli kan vlak naast een aardappel liggen zonder smaakoverdracht.
* Snelheidswinst
+
* Zeer gezond omdat meer smaak, vitaminen en mineralen behouden blijft.
* Er komt nauwelijks damp of geur vrij
+
* Stoom tijd gelijk aan koken in water.
 
+
* Na het stomen is de oven vochtig, om de oven fris te houden kunt u deze het beste droogmaken met een theedoek.
==Nadelen==
+
* Regenereren is vaak mogelijk. Echter het resultaat is 'natter' dan het regenereren via een stoomoven met een ovenfunctie. Dit komt omdat de temperatuur niet boven de 100 graden komt.
* Niet voor alle voedingsmiddelen geschikt.
+
* Er zijn stoomovens met een reservoir of vaste wateraansluiting. Die met een vaste wateraansluiting zorgen voor veel gebruiksgemak.
* Meer kwaliteitsverlies van vitaminen en mineralen.
+
* Let goed op de inhoud en inschuifhoogtes van de stoomoven, zodat schalen en pannen achter elkaar geplaatst kunnen worden.
* Geen bereiding van producten met verschillende gaartijden.
+
* De luxere varianten laten vlak voor het einde van het kookproces alvast de eerste stoom ontsnappen zodat geen stoomwolken ontstaan bij het openen van de stoomoven.
* Twee fase en vaste water toe- en afvoer noodzakelijk.
 
 
 
 
<br />
 
<br />
 
<br />
 
<br />

Versie van 1 feb 2021 15:36

Dit is een oven die alleen kan stomen en verder geen ovenfuncties heeft.

 • Verwarming vindt uitsluitend plaats doordat er warme stoom in de ruimte komt door 1 of 2 inlaatopeningen. Meestal wordt de stoom in de binnenruimte opgewekt wat kalkaanslag tot gevolg heeft. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een stoomoven waarbij de stoom buiten de binnenruimte wordt opgewekt, zodat er geen kalkaanslag optreedt.
 • De temperatuur is maximaal 100 graden.
 • Uitstekend geschikt om groenten, aardappelen, rijst mee te (garen) stomen.
 • Eenvoudig meerdere groenten tegelijk te stomen, ook als deze verschillende gaartijden hebben. Tussentijds kan de deur eenvoudig geopend worden om iets toe te voegen. Een stuk broccoli kan vlak naast een aardappel liggen zonder smaakoverdracht.
 • Zeer gezond omdat meer smaak, vitaminen en mineralen behouden blijft.
 • Stoom tijd gelijk aan koken in water.
 • Na het stomen is de oven vochtig, om de oven fris te houden kunt u deze het beste droogmaken met een theedoek.
 • Regenereren is vaak mogelijk. Echter het resultaat is 'natter' dan het regenereren via een stoomoven met een ovenfunctie. Dit komt omdat de temperatuur niet boven de 100 graden komt.
 • Er zijn stoomovens met een reservoir of vaste wateraansluiting. Die met een vaste wateraansluiting zorgen voor veel gebruiksgemak.
 • Let goed op de inhoud en inschuifhoogtes van de stoomoven, zodat schalen en pannen achter elkaar geplaatst kunnen worden.
 • De luxere varianten laten vlak voor het einde van het kookproces alvast de eerste stoom ontsnappen zodat geen stoomwolken ontstaan bij het openen van de stoomoven.Voor meer informatie over het onderwerp ovens ga terug naar deze pagina.