Heteluchtoven

Uit KeukenWiki

Van nature stijgt verwarmde lucht (convectie). De techniek dat deze lucht door middel van een ventilator in een circulerende beweging wordt gebracht is ontwikkeld in de industriële bakkerijwereld waar snelheid en energiebesparing belangrijke aspecten zijn. Er zijn 2 technieken:

  • De in de ovenruimte aanwezige warme (convectie)lucht wordt in een circulerende beweging gebracht m.b.v. een ventilator (heteluchtcirculatie).
  • De in de ovenruimte aanwezige lucht wordt langs een (meestal cirkelvormig) verwarmingselement geleidt.(sneller)

Het is de laatste methode die t.o.v. convectie enkele gebruiksvoordelen kent en daardoor brede toepassing heeft gekregen. De opwarming van de lucht vanuit de koudstand gaat snel waardoor voorverwarmen veelal niet nodig is. Is het wel nodig zoals bijvoorbeeld bij een cake of brood dan is de voorverwarmingstijd beduidend korter. Doordat de lucht geforceerd om het gerecht cirkelt en weer wordt aangezogen en ingeblazen is er sprake van een intenser garingsproces waardoor voor veel gerechten de bereidingstijden korter worden en daarnaast met lagere temperaturen kan worden volstaan. Ook is het mogelijk op meerder niveaus tegelijk te werken waarbij de stand van richel zoals bij convectiewarmte geen rol speelt. Ook kunnen meerdere soorten gerechten gelijktijdig bereid worden mits de temperatuur overeenstemt. Er vindt geen smaakoverdracht plaats en tussentijds uitnemen bij verschillende bereidingstijden is mogelijk. De ventilator en daarmee ook de warmtetoevoer stopt automatisch zodra de deur geopend wordt.

Voordelen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Eenvoudige bediening.
  • Energiebesparend door kortere bereidingstijden, lagere temperaturen en minder of niet voorverwarmen.
  • Meerdere lagen tegelijk bakken.
  • Meerdere gerechten tegelijk mits temperatuur gelijk is.
  • Relatief gunstige prijs.


Let op!
Hetelucht onttrekt vocht aan het gerecht. Dit geldt met name voor gerechten die moeten rijzen gedurende het bakken zoals brood, cake, tulband e.d. Dit probleem kan ook opgelost worden door een kopje water in de oven te plaatsen of wat water op het bakblik te sprenkelen.
Voor meer informatie over het onderwerp ovens ga terug naar deze pagina.