Kokendwaterkranen

Uit KeukenWiki
Kokend waterkraan met flexibele uittrekslang, die ook koel, bruisend en gefilterd water geeft.
Bron: Quooker.nl

Kokendwaterkranen, worden steeds populairder in de Nederlandse keuken.

Toepassingen (voor- en nadelen)[bewerken | brontekst bewerken]

Kokendwaterkranen worden vaak geassocieerd met thee drinken. Echter deze kranen kunnen voor veel meer toepassingen worden gebruikt:

 • Tomaten ontvellen
 • Pasta, rijst en aardappels koken (het water kookt sneller)
 • Pannen afspoelen
 • Babyflesjes klaar maken en reinigen
 • Blancheren
 • Instant soep en noodles
 • etc.

Doordat steeds meer mensen de brede inzetbaarheid van deze kokendwaterkranen inzien wordt deze steeds meer gebruikt. Buiten de brede inzetbaarheid, het gemak en de snelheid van het verkrijgen van heet water moet de gebruiker rekening houden met de aanschafprijs en het elektriciteitsgebruik ten opzichte van een niet kokendwaterkraan, waarbij heet water verkregen wordt uit de snelkoker, fluitketel en/of pan waarbij uiteraard ook weer energie verbruikt wordt.

Types[bewerken | brontekst bewerken]

Kokendwaterkranen[bewerken | brontekst bewerken]

Over het algemeen zijn er drie types kokendwaterkranen te onderscheiden:

In het verleden werden enkel kranen verkocht met kokend water naast de normale keukenkraan. Sinds de komst van de 3-in-1 kraan wordt deze groep steeds kleiner en krijgt de 3-in-1 kraan de overhand al dan niet uitgebreid met meerdere functies tot de 6-in-1 kranen.

Voordeel 3-in-1 kranen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Er is nog maar één kraangat nodig waardoor de huidige kraan eenvoudig kan worden vervangen door een 3-in-1 kraan zonder een extra gat te boren in het werkblad.

Nadeel 3-in-1 kranen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Gebruiker vergist zich in de standen van de kraan en per ongeluk heet water gebruikt, daar waar hij het niet verwacht. De fabrikant heeft veel veiligheidsmaatregelen genomen om hieraan tegemoet te komen! Met gescheiden kranen zal dit veiligheidsprobleem zich minder voordoen, al blijft het altijd opletten bij het gebruik van een heetwaterkraan.

Voordeel multifunctionele kranen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Er is nog maar één kraangat nodig waardoor de huidige kraan eenvoudig kan worden vervangen door een multifunctionele kraan zonder een extra gat te boren in het werkblad;
 • Alle gewenste functies verenigd in 1 kraan.

Nadelen multifunctionele kranen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Gebruiker vergist zich in de standen van de kraan en per ongeluk heet water gebruikt, daar waar hij het niet verwacht. De fabrikant heeft veel veiligheidsmaatregelen genomen om hieraan tegemoet te komen! Met gescheiden kranen zal dit veiligheidsprobleem zich minder voordoen, al blijft het altijd opletten bij het gebruik van een heetwaterkraan
 • Het systeem met al zijn functies is weggewerkt in de spoelkast die daarmee vaak geen ruimte laat om andere zaken op te bergen;
 • Het is een kostbaar systeem waarbij de functies samen met de klant moeten worden afgewogen tegen dezelfde mogelijkheden met losse systemen.

Bediening kokendwaterkranen[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen de kokendwaterkranen zijn twee soorten bediening te onderscheiden:

 • Mechanisch; de mechanische kranen worden bediend door simpelweg de hendel van het veiligheidsslot te halen en te draaien. Deze worden nu vrijwel niet meer verkocht.
 • Elektronisch; de elektronische kranen daarentegen werken d.m.v. een tiptoets bediening of een lichtgevende ring die moet worden ingedrukt.

De mechanische bediening schiet automatisch terug na gebruik van kokend water, dit heeft een elektronische bediening niet. Bij het tappen van een grote hoeveelheid kokend water (bijvoorbeeld pan vullen) is een elektronische bediening praktischer, omdat de hendel niet continu open gehouden hoeft te worden.

Boilers voor kokendwaterkranen[bewerken | brontekst bewerken]

De verschillen in de boilers zit hoofdzakelijk in het materiaal, inhoud en output.

Materialen[bewerken | brontekst bewerken]

De materialen die worden gebruikt zijn koper, rvs en titanium.

Inhoud
De inhoud van de boilers varieert van 3 liter tot 8 liter. Belangrijk bij de keuze van type boiler is hoe de situatie in de keuken is en hoeveel water er gewenst is. Er zijn twee soorten boilers te onderscheiden:

 • Enkel kokendwaterboilers;
 • Boilers die naast kokend water ook warm water geven.

Let op!
Is in de keuken reeds een warm- en koudwaterleiding aanwezig, dan is een boiler met alleen kokend water voldoende. Bevindt zich in de keuken enkel een koudwaterleiding dan is een gecombineerde boiler (warm én kokend) van toepassing.

Mengset
Enkel kokend water boilers kunnen gecombineerde boilers worden door het monteren van een mengset. Deze mengset voegt aan het kokend water uit de boiler koud water toe waarna warm water naar de kraan wordt geleid.

Veiligheid[bewerken | brontekst bewerken]

Veiligheid is zeer belangrijk bij de keuze voor een kokendwatersysteem. Zonder goede kinderbeveiliging zit een ongeluk in een klein hoekje. De fabrikanten hebben om deze reden op alle kranen een zeer goede kinderbeveiliging aangebracht. Het is hierdoor niet mogelijk dat kleine kinderen per ongeluk de kraan gebruiken. De te onderscheiden beveiligingen zijn:

 • Druk en draai bediening; Eerst wordt op de hendel de blokkade eraf gedrukt en vervolgens naar achter gedraaid. Na gebruik schiet de hendel automatisch terug door de ingebouwde veer.
 • Tiptoets bediening; Er moet 2 maal worden gedrukt in een bepaald ritme, waardoor het voor kinderen niet te gebruiken is.
 • Druk en draai lichtgevende ring op het kraanhuis; Op de kraan is een ring geplaatst die twee keer moet worden ingedrukt en vervolgens gedraaid. De ring licht hierbij rood op zodat het duidelijk is dat het om kokend water gaat.

Installatie[bewerken | brontekst bewerken]

De boiler wordt direct onder de kraan geplaatst in de spoelkast. Het is dus belangrijk dat hier voldoende ruimte voor wordt gereserveerd.

Verlengen
Als die ruimte er niet is kan de boiler op een andere plek worden gemonteerd door de slangen te verlengen. Velengsets zijn niet bij iedere fabrikant verkrijgbaar. Het nadeel van verlengen is dat de afstand tussen de boiler en de kraan groter wordt en dat er dus ook meer warmteverlies is.
Waterleiding
De kokendwaterboiler kan bij de meeste fabrikanten alleen op de koudwaterleiding (coldfill) worden aangesloten, omdat de boiler anders in storing gaat. Er is een fabrikant waarbij de kokendwaterboiler ook op de warmwaterleiding (hotfill) kan worden aangesloten.

Elektra
Om de boiler aan te zetten is er een stopcontact nodig. Belangrijk is rekening te houden met de piekspanning van het apparaat.

Combiswitsch Elektra
In de keuken worden vaak meerdere apparaten op een elektra-groep aangesloten. Als er teveel apparaten op één groep worden aangesloten zullen de stoppen eruit springen. Om dit te voorkomen kan een combiswitch worden gemonteerd. Dit is een stekkerdoos waarop twee apparaten kunnen worden aangesloten. Als er teveel spanning wordt gevraagd zal de combiswitch één apparaat tijdelijk uitschakelen.

Energieverbruik[bewerken | brontekst bewerken]

Stilstandverlies
Het stilstandsverlies van de verschillende systemen varieert van 10 Watt tot 32 Watt per uur. Met de volgende calculatie is te berekenen hoerveel euro dat per jaar is: verbruik in watt / 1000 * 24 uur * 365 dagen * prijs per kwh = totale kosten per jaar (rekenvoorbeeld bij een boiler met een stilstandverlies van 10 Watt met een kwh prijs € 0,23: 10/1000*24*365*0,23= € 20,15).

Onderhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Een kokendwatersysteem is een onderhoudsarm apparaat. De kraan en boiler hebben beide wel hun eigen onderhoud nodig:

Kraan[bewerken | brontekst bewerken]

De levensduur van een kraan kan worden verlengd d.m.v. het plegen van periodiek goed onderhoud.

Droge doek; Als eerste is het belangrijk om de kraan goed schoon te houden. Na gebruik met een droge doek afnemen is hierbij al voldoende.

Schoonmaakmiddelen; Bij het reinigen van de kraan kunnen beter geen agressieve schoonmaakmiddelen worden gebruikt. Deze middelen tasten de finishing van de kraan aan. Geadviseerd wordt om een sopje van afwasmiddel hiervoor te gebruiken.

Keramische schijven; De meeste binnenwerken zijn tegenwoordig voorzien van keramische schijven. Belangrijk is dat het binnenwerk regelmatig kalk en vuilvrij wordt gemaakt. De belangrijkste oorzaak van een slecht functionerend binnenwerk is gruis en kalkaanslag.
Gruis kan worden voorkomen door een filterstopkraan te plaatsen op de leiding. De filter in deze stopkraan vangt dan het vuil op zodat het niet in de kraan komt.
Kalk kan van het binnenwerk worden verwijderd door het binnenwerk te laten weken in natuurazijn. Hierna uiteraard het binnenwerk weer goed schoonspoelen.

Tip!
Zet alvast een emmer met schoon water klaar voordat het binnenwerk wordt verwijderd. De kraan is namelijk vanaf dat moment onbruikbaar, omdat het binnenwerk van de kraan eerst moet weken in natuurazijn en daarna pas kan worden gereinigd.

Boiler[bewerken | brontekst bewerken]

Op sommige boilers is een filter verplicht, deze filter moet periodiek worden vervangen. Ook zijn er systemen met een actieve koolfilter om de smaak van het water te verbeteren, ook deze filter moet met regelmatig worden vervangen. Hoe vaak dat moet ligt aan hoe vaak de boiler wordt gebruikt. Meer hierover kan worden gevonden in de meegeleverde handleiding.

Ga terug naar het onderwerp Losse keukenapparaten als je hier nog meer over wilt weten.

Leveranciers

Deze pagina is mede tot stand gekomen met behulp van:

Edit deze pagina