Magnetron

Uit KeukenWiki
(Doorverwezen vanaf Combimagnetron)

Magnetron (bron:Siemens) Een magnetron of microgolf-oven is een soort oven waarin met microgolven voedsel verwarmd of gekookt kan worden.De watermoleculen in het voedsel bewegen door elkaar waardoor het gerecht snel warm wordt.

De magnetron is in de keuken van tegenwoordig niet meer weg te denken. Toch is er bijna niemand die bij het koken van bijvoorbeeld groenten of aardappelen specifiek de magnetron gebruikt, terwijl dit wel een van de mogelijkheden van de magnetron is. Er is uitstekend in te koken, al vraagt het een heel andere manier van werken dan koken op een kookplaat. Het is snel en efficiënt. Ook vlees en visgerechten zijn uitstekend in de magnetron te bereiden. Je kunt er alleen geen deeggerechten, vlees of vis mee bakken. Wel kun je met gebruik van de eventueel aanwezige grill gratineren of een bruin korstje maken.

Standaard magnetron[bewerken | brontekst bewerken]

Een niet invertergestuurde (de motor kan zijn vermogen niet doseren) magnetron kan alleen op vol vermogen zijn werk doen. Indien de magnetron op een lagere stand zet gaat deze zijn maximale vermogen pulsgewijs inzetten (maximaal vermogen of uit).

Invertergestuurde magnetron[bewerken | brontekst bewerken]

Een invertergestuurde motor kan zijn vermogen precies doseren. Deze kan bijvoorbeeld 63% van zijn vermogen geven bij een lagere stand. Het resultaat is een veel constanter garings/verwarmings en ontdooi resultaat.

Magnetron met of zonder draaiplateau[bewerken | brontekst bewerken]

In de voordeligere magnetrons tref je vaak een draaiplateau aan. Deze zorgt ervoor dat het eten zich door de ruimte verplaatst. Dit is noodzakelijk omdat de antenne die de microgolven produceert bovenin de magnetron op een vaste plek zit. In een magnetron zonder draaiplateau is het eten op een vaste plek op de bodem te plaatsen. De antenne verplaatst zich in de oven i.p.v. het eten. Op deze manier wordt het eten op een gelijkmatige manier verwarmt.

Combimagnetron[bewerken | brontekst bewerken]

‘Combimagnetron’ is ooit als begrip ontwikkeld toen twee ovengerichte kooktechnieken werden gecombineerd in één apparaat: de magnetrontechniek en de techniek van de elektrische oven. Het woord ‘combi’ is niet altijd even duidelijk.
Grofweg zijn er twee verschillende apparaten:

  1. Een magnetron die naast de magnetronfunctie ook kan verwarmen.
  2. Een volwaardige bakoven met een magnetron.


De eerste variant is het meest voordelig. Men kan er naast de magnetron wel iets mee opwarmen. Maar om daar een goede appeltaart uit vandaan te toveren is wat teveel gevraagd.

De tweede variant is een magnetron met ook een kwalitatieve goede oven (met boven en onderwarmte, grill etc). Hier kan men wel goed mee bakken.

Voor meer informatie over het onderwerp ovens ga terug naar deze pagina.

Leveranciers

Deze pagina is mede tot stand gekomen met behulp van:

Edit deze pagina