Reiniging oven
Pyrolyse[bewerken | brontekst bewerken]
Bij pyrolyse wordt de oven automatisch gereinigd door hitte zonder gebruik te maken van reinigingsmiddelen. De oven wordt verhit tot een temperatuur rond de 500 °C gedurende ongeveer anderhalf uur. Soms zijn er meerdere standen met verschillende tijden, afhankelijk van de vervuilingsgraad. Tijdens het pyrolyse programma kan de deur niet geopend worden ivm de veiligheid. Om de glazen deur goed schoon te krijgen is het raadzaam om deze vochtig te maken.
Pyrolyse (grieks voor uit elkaar halen met vuur) is een proces waarbij materiaal wordt ontleed door het verhitten zonder dat er zuurstof bij kan komen. Het tegenovergestelde is verbranding dat wel met aanwezigheid van zuurstof plaatsvindt.
Voordelen Pyrolyse[bewerken | brontekst bewerken]
- Gemak (geen fysiek poetswerk meer) en tijdsbesparing voor iedereen die regelmatig bakt en braad.
- Resultaat; Na het pyrolyse programma ziet de oven er weer uit als nieuw.
Nadelen Pyrolyse[bewerken | brontekst bewerken]
Energieverbruik is een veel genoemd tegenargument. Nieuwe isolatietechnieken, mantelkoeling, ovendeuren met 3 of 4 lagen glas maken dat het energieverbruik nauwelijks nog een thema is. De kosten van (vaak agressieve) reinigingsmiddelen dienen in een vergelijk meegenomen te worden, nog los van de tijd. Bovendien als energieverbruik een issue is dan kan je adviseren pyrolyse te starten na gebruik van de oven daar deze dan nog warm is en sneller op de vereiste temperatuur komt.
Bakblikken, ophangroosters e.d. Pyrolyse[bewerken | brontekst bewerken]
In het verleden was het altijd noodzakelijk om alle losse spullen in de oven (ophangroosters, bakblikken e.d.) uit de oven te halen. Deze waren niet bestand tegen de hoge temperaturen en moesten handmatig schoongemaakt worden.
Door nieuwe technieken zijn er bij sommige fabrikanten pyrolyse ovens verkrijgbaar waarbij de ophangroosters en bakblikken wel pyrolyse bestendig zijn. Dit scheelt niet alleen het nodige schoonmaak werk maar geeft ook een veel fraaier resultaat.
Informeer vooraf of dit het geval is. Handel altijd naar de richtlijnen in de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.
Katalyse[bewerken | brontekst bewerken]
Katalyse is een natuurkundig proces dat gebruikt wordt om de ovenruimte makkelijker schoon te maken. De ovenwand is voorzien van een schuurpapierachtige wand (microporeus emaille). Op deze manier heeft de wand een groter oppervlakte waarbij zuurstof makkelijker bij het vet en vuil kan. Bij 250 °C vindt een proces plaats waardoor vet en vuil oxideren. Of anders gezegd: vet en vuil gaan roesten en kan na afloop, als de oven is afgekoeld worden weggenomen met een vochtige spons.
Voordeel Katalyse[bewerken | brontekst bewerken]
Qua prijs/kwaliteitverhouding is Katalyse een prima oplossing. Echter het duurdere pyrolyse geeft een beter en grondiger resultaat voor de gehele oven.
Nadeel Katalyse[bewerken | brontekst bewerken]
Een nadeel van dit proces is dat het emaille van de oven na verloop van tijd verzadigd waardoor de poreusheid wegvalt en daarmee de werking. Daarom wordt er voor de zijwanden en de achterwand met losse inzetwanden gewerkt die bij sommige merken omkeerbaar zijn te gebruiken. Voor de bovenzijde van de ovenruimte ligt dit vanwege de aanwezige grill moeilijker. Of er is geen voorziening of de bovenzijde is in katalyse-email uitgevoerd en er wordt voor lief genomen dat dit ooit een keer zal verzadigen. Voor de bodem is geen katalytisch werkend email nodig omdat de bakplaat of braadslede deze afdekken.
Alleen deeg- en beslaggerechten
Katalyse werkt alleen bij vet en vuil van deeg- en beslaggerechten. Vet en vuil van vleesgerechten zijn alleen te verwijderen bij hogere temperaturen dan 250 °C.
Water[bewerken | brontekst bewerken]
Dit is een programma (verkrijgbaar onder diverse marketing namen) waarbij de oven gereinigd wordt door waterdamp in combinatie met een reinigingsmiddel. Het emaille is heel hard en glad en deze manier van reinigen wordt gebruikt bij ovens die niet zijn uitgerust met pyrolyse of katalyse.Als de oven is afgekoeld wordt water met een paar druppelsafwasmiddel op de koude ovenbodem uitgevloeid en daarna wordt de cleanstand ingeschakeld. Het water verdampt en doet zijn reinigende werk door het losweken van bakspetters. Na afloop van het programma kunnen de wanden met een doek afgenomen worden waarbij het vuil loslaat. Tot slot de ovendeur op de kierstand open laten staan tot het achterblijvende vocht verdampt is. Sommige fabrikanten bevelen een eigen reinigingsmiddel aan.
Nadeel Reiniging water[bewerken | brontekst bewerken]
De werking van dit programma is gering. Heeft de oven daarnaast een katalytische of pyrolyse reiniging, dan is het een prima aanvulling om de oven tussendoor snel even schoon te maken.
Voor meer informatie over het onderwerp ovens ga terug naar deze pagina.