Natuursteen: verschil tussen versies

Uit KeukenWiki
k (Tekst vervangen - ' ' door '')
k (Tekst vervangen - '' door '')
Regel 21: Regel 21:
  
 
<!-- imported from file: 00001716.html-->
 
<!-- imported from file: 00001716.html-->
{{CB}}
+
<noinclude>{{Keukens}}</noinclude>

Versie van 9 okt 2014 14:08




Natuursteen of natuurlijk steen is steen dat in zijn geheel wordt gewonnen uit de aardkorst, vervolgens in plakken gesneden en in de ‘pure’ vorm verwerkt tot een eindproduct. Er zijn drie hoofdgroepen gesteenten te onderscheiden die op verschillende manieren zijn ontstaan.

Stollingsgesteenten[bewerken | brontekst bewerken]

Deze steensoorten zijn gevormd uit vloeibare magma diep onder de aardkorst, dat in de loop der tijdgestold en omhoog gestuwd is. Ze kunnen weer onderverdeeld worden in uitvloeiinggesteente (aan het aardoppervlak gestold), ganggesteente (op geringe diepte gestold) en dieptegesteente (diep onder het aardoppervlak gestold). Stollingsgesteenten vormen een belangrijk bestanddeel van respectievelijk de continentale en oceanische aardkorst.

Sedimentaire gesteenten (ook wel afzettingsgesteenten)[bewerken | brontekst bewerken]

Deze steensoorten worden gevormd door de verwering en erosie van andere gesteenten of fossiele platen en dieren. Deze afzetting pakt ergens samen of wordt ergens afgezet en blijft daar dan ook liggen. Hier vindt een kristallisatie plaats onder invloed van temperaturen van 100 tot 200 graden en grote druk. Uit de stukken van oude stenen ontstaan dus nieuwe stenen. Overigens: wanneer de afzetting in de natuur niet opnieuw samengeperst wordt, spreken we van sediment.

Metamorf gesteente[bewerken | brontekst bewerken]

Deze steensoorten ontstaan doordat diep in de aardkorst verhitting of grote druk wordt uitgeoefend op stollingsgesteente of afzettingsgesteente. De oorspronkelijke mineralen veranderen (metamorfose) hierbij tot een nieuw gesteente. Uit klei ontstaat bijvoorbeeld leisteen, uit kalksteen ontstaat marmer.