Keukenkastdeur: verschil tussen versies
k (Ilonka heeft pagina Kastdeur hernoemd naar Keukenkastdeur) |
|
(geen verschil)
|
Versie van 27 sep 2015 13:52
Frontmateriaal Keukendeuren[bewerken | brontekst bewerken]
Of het nu gaat om een moderne, klassieke of minimalistische keuken, het zijn de fronten die het uiterlijk van de keuken bepalen. De afgelopen jaren worden er door sommige fabrikanten meerdere corpuskleuren aangeboden om een mooie combinatie met het front of de keukendeur te verkrijgen. Eventueel wordt een zichtbare zijwand in dezelfde kleur als het front aangebracht. De kastdeur of het front van haar kant biedt een ondenkbaar aantal mogelijkheden door variaties in kleur en materialen en is samengesteld uit het basisvlak, de eigenlijke deur, waarop een afwerkingslaag geperst of aangebracht wordt. Via frontmateriaal keukendeuren lees je meer over fronten.
Soorten fronten[bewerken | brontekst bewerken]
Keukenkast fronten bestaan uit deur en ladefronten welke naadloos op de corpusindeling aansluiten.
Bevestiging twee deuren
Soms worden er, omwille van het laten doorlopen van een bepaalde belijning in de keuken, twee deuren aan elkaar bevestigd terwijl het corpus hier niet om vraagt (bijv. een hoge kast of een hoge koelkast).
Inbouwvaatwasser
Daarnaast bestaan er deurfronten voor inbouwvaatwassers, die direct op de vaatwasserdeur gemonteerd worden. De vaatwasser ziet er dan uit als een gewone deur terwijl deze los staat ingeklemd tussen de andere keukenkasten.
De koelkastdeur wordt ook direct op de koelkastdeur gemonteerd, terwijl de inbouwkoelkast in een (hoge) kast staat. Er zijn twee mogelijkheden van bevestiging:
- de vlakscharnier
- de glijbevestiging
Vlakscharnier
Wanneer men gebruik maakt van een vlakscharnier spreekt men ook wel van een deur-op-deur-bevestiging. Het front van de kast wordt vastgezet op de deur van het apparaat (vandaar deur-op-deur !). De vlakscharnier is meer slijtvast dan de glijbevestiging of sleepdeur.
Glijbevestiging
Bij glijbevestiging wordt het front aan de keukenkast zelf vastgemaakt. Bij het openen van de kast zal vervolgens de toesteldeur mee open gaan dmv. een glijsysteem.
Afmetingen[bewerken | brontekst bewerken]
Deurfronten zijn qua maatvoering aangepast aan de maatvoering van de corpussen en de indeling ervan.
Hoogte front[bewerken | brontekst bewerken]
Dit is afhankelijk van de hoogte van het corpus en de soort deur: lade of deur. Bestaat de kast maar uit 1 deur of uit 1 lade en 1 deur of meerdere lades? De meeste fabrikanten hanteren een vaste rastermaat (vaste onderverdeling in hoogte) waarvan H 13 cm of H 15 cm een vaak gehanteerde maat is.
Breedte front[bewerken | brontekst bewerken]
De Breedte van het front is gelijk aan de breedte van het corpus.
Standaard breedtematen variëren in cm van: 15, 30, 40, 45, 50, 60, 80, 90, 100, 120 breed.
Er zijn merken die ook tussenmaten als standaard hebben zoals 35, 55, 70, 75 en 110 mm.
Dikte front[bewerken | brontekst bewerken]
Een standaard maat is 18 mm. Dit kan oplopen tot 25 mm en zelfs tot 40 mm bij maatwerkfronten.
Maatwerk
Er zijn fabrikanten die alles op maat maken, zo ook de fronten.
Deurgrepen[bewerken | brontekst bewerken]
Wat is de toepassing van de knop of greep? Dient het puur als decoratie of moet het functioneel zijn? Wordt een moderne of een klassieke uitstraling gewenst en wil men de greep op het paneel gemonteerd hebben of moet de greep in het paneel vallen?
Er zijn in ieder geval twee varianten:
- Keukendeur met greep of
- Keukendeur zonder greep; ook wel de greeploze keuken genoemd.