Help:Bewerken

Uit KeukenWiki
Versie door Test (overleg | bijdragen) op 6 feb 2014 om 22:06

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen artikelen bewerken. Zie Help:Registratie voor meer informatie.

De basis[brontekst bewerken]

Om een artikel te bewerken, klikt u rechtsboven op het tabje "Bewerken". U krijgt nu het bewerkingsscherm voor u. U ziet nu de ruwe tekst met wikicode. In deze tekst kunt u wijzigingen aanbrengen. Als u wilt bekijken wat u heeft gedaan, kunt u onder het bewerkingsscherm klikken op "bewerking ter controle bekijken". Let op: de pagina is nog niet opgeslagen! Alleen als u op "Pagina opslaan" klikt, worden uw wijzigingen bewaard.

Wikicode[brontekst bewerken]

Het bewerken van wiki-artikelen gaat iets anders dan het bewerken van een "normaal" document. Platte tekst kunt u intypen zoals u gewend bent. Maar voor de opmaak gebruikt u wikicode. Dat is een verzameling tekens die de software omzet in tot een pagina met lay-out.

In de werkbalk boven het bewerkingsvenster kunt u verschillende opmaakelementen kiezen. Die worden als wikicode in uw tekst geplaatst. Dat ziet er in het begin wat onoverzichtelijk uit, maar al snel merkt u dat wikicode niet zo moeilijk is.

Beginnende gebruikers zullen de volgende opmaakelementen het meest nodig hebben. Voor een uitgebreide handleiding (engelstalig) kunt u terecht op de site van MediaWiki.

Tussenkopjes[brontekst bewerken]

Door middel van kopjes maakt u de pagina leesbaarder. De gebruiker vindt sneller wat hij zoekt. Door grotere en kleinere kopjes toe te passen, kunt u de tekst onderverdelen in hoofdstukken, paragrafen, subparagrafen enzovoort. Als u meer dan 4 kopjes gebruikt in uw artikel, genereert de software automatisch een inhoudsopgave bovenaan de pagina.

Zo maakt u de verschillende tussenkoppen:

U typt U ziet
==Kop 2==

===Kop 3===

====Kop 4====

=====Kop 5=====

======Kop 6======

Kop 2

Kop 3

Kop 4

Kop 5
Kop 6

Links[brontekst bewerken]

Links zijn koppelingen naar andere pagina's. In een wiki-omgeving zijn er twee soorten links: interne en externe. De interne verwijzen naar andere pagina's in dezelfde wiki. Externe links verwijzen naar andere pagina's. Beide soorten kennen een iets andere opmaak.

Interne links[brontekst bewerken]

Een link naar een andere pagina in deze wiki maakt u door de titel van die pagina tussen dubbele vierkante haken te zetten. Deze pagina hoeft niet te bestaan: links naar een niet-bestaande pagina zijn rood gekleurd. U kunt bijvoorbeeld linken naar een niet-bestaande pagina als u van mening bent dat deze gemaakt zou moeten worden.

U kunt de link ook onder een andere tekst plakken dan de naam van de pagina waar u naar verwijst. Daarvoor plaatst u na de paginanaam een verticale streep ( | ) en daarna de tekst die u wilt weergeven.

U typt U ziet
[[Voorbeeld]]

[[Voorbeeld|Andere tekst]]

Voorbeeld

Andere tekst

Externe links[brontekst bewerken]

Links naar pagina's die niet tot deze wiki behoren, maakt u door de URL tussen enkele vierkante haken te plaatsen. Vergeet nooit het voorvoegsel http:// te gebruiken! Anders werkt de link niet. De externe link verschijnt als een nummer tussen aanhalingstekens. U kunt echter ook een externe link toewijzen aan een of meer woorden. Daartoe laat u deze tekst volgen op de URL, met een spatie ertussen. Een externe link krijgt altijd een symbooltje mee, om aan te geven dat de lezer via de koppeling de wiki verlaat.

U typt U ziet
[http://www.werkeninwonen.com]

[http://www.werkeninwonen.com Alles over werken in wonen]

[1]

Alles over werken in wonen

Lijstjes[brontekst bewerken]

U kunt twee soorten lijsten maken: met punten of met nummers. Ook kunt u beide vormen mengen. Een genummerde lijst krijgt u door elk item op een nieuwe regel te plaatsen, voorafgegaan door een hekje (#). Een subitem (1.1) krijgt twee hekjes, enzovoort. Voor een puntenlijst gebruikt u geen hekje, maar een asterisk (*).

U typt U ziet
#Genummerd item 1
##Genummerd item 1.1
#Genummerd item 2


*Ongenummerd item 1
**Ongenummerd item 1.1
*Ongenummerd item 2


#Genummerd item 1
#*Ongenummerd subitem
#Genummerd item 2
  1. Genummerd item 1
    1. Genummerd item 1.1
  2. Genummerd item 2


  • Ongenummerd item 1
    • Ongenummerd item 1.1
  • Ongenummerd item 2


  1. Genummerd item 1
    • Ongenummerd subitem
  2. Genummerd item 2


Voor een uitgebreide handleiding (engelstalig) kunt u terecht op de site van MediaWiki.