Pizzastand

Uit KeukenWiki
Versie door 127.0.0.1 (overleg) op 14 jan 2014 om 00:51 (jrfconvert import)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)



[[category:Apparaat, apparaten]] [[category:Koken]] [[category:Koken]] [[category:Soorten kookapparaten inbouw | Ovens | Geprogrammeerde ovenstanden]]

Omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De pizzastand staat volop in de belangstelling. De (diepvries) pizza moet in korte tijd klaar zijn en ook nog smaken alsof ie gegeten wordt op een terras in Napels. Want daar hebben ze immers de beste pizza’s al heeft dat vooral met de zongerijpte kwaliteit van de pommodori (tomaten)te maken.

Met name de korte tijd stelt eisen aan de wijze van verwarmen en het bakken in de oven. Het liefst moet de smaak en de mate van gaarheid van de bodem die van een traditionele houtgestookte oven (in Italië in niet stedelijke gebieden nog steeds toegestaan) benaderen.

Er is geen eenduidig systeem. Zo zijn er fabrikanten die met een pizzasteen werken die speciaal op de bodem van de oven moet worden geplaatst waar de pizza op wordt gelegd gedurende het bakproces. Door de oven met de steen eerst voor te verwarmen wordt de houtoven nagebootst o.a. doordat de steen veel warmte opneemt en aan de bodem van de pizza afstaat om die zodanig te laten garen dat deze niet klef is doch enigermate knapperig. Van de werking van deze steen is de crispplaat voor in de magnetron afgeleid.

De meeste fabrikanten werken echter met een gebalanceerde verdeling van onderwarmte op hoog vermogen en hetelucht. De luchtcirculatie zorgt dat de pizza rondom verwarmd wordt en de progressieve onderwarmte draagt bij om de bodem sneller te garen dan de bovenzijde.

Koopargument[bewerken | brontekst bewerken]

• Als pizza al dan niet uit de diepvries regelmatig op programma staat en de pizzakoerier niet de eerste keus is dan is een oven met een pizza stand bijna een noodzaak en te verkiezen boven een magnetron met crispplaat.• Belangrijk daarbij is te letten of de oven voldoet aan de kwaliteit die je aan een pizza stelt en aan de bereidingstijd inclusief voorverwarmen.

Let op![bewerken | brontekst bewerken]

Een 90 cm brede oven is weliswaar makkelijk om 2 (kleinere) pizza’s tegelijk te kunnen bakken maar dan speelt het vermogen een belangrijke rol. Als een dergelijke oven met een te licht vermogen is uitgerust, 2.3 kW bijvoorbeeld, dan duurt het voorverwarmen al snel een half uur + de baktijd. Dan is er geen sprake meer van toch maar even een Pizza daar het in veel gevallen te lang duurt.