Help:Categorie

Uit KeukenWiki
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 27 jan 2015 om 00:11 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Je kunt alle pagina's in de wiki een of meer categorieën geven. Daarmee kun je ze groeperen en sorteren. Dat is goed voor de vindbaarheid. ==Een pagina indelen in...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Je kunt alle pagina's in de wiki een of meer categorieën geven. Daarmee kun je ze groeperen en sorteren. Dat is goed voor de vindbaarheid.

Een pagina indelen in een categorie[brontekst bewerken]

Je kunt een pagina in een categorie plaatsen door een "category tag" toe te voegen. Dat ziet er zo uit:

[[Category:Naam van de categorie]]

Deze category tag plaats je onderaan de pagina. Dat is overzichtelijk voor anderen die de pagina willen bewerken: de echte inhoud van het artikel staat zo veel mogelijk bovenaan. Je kunt meerdere category tags toevoegen aan een pagina. Voor de overzichtelijkheid kun je ze het best onder elkaar plaatsen.

Categoriepagina's[brontekst bewerken]

Onderaan elke pagina die gecategoriseerd is, zie je links naar de categorieën waarin de pagina is ingedeeld. Als je op zo'n link klikt, dan kom je op de categoriepagina van die categorie. Daar vind je een overzicht van alle pagina's die in die categorie zijn ingedeeld. Soms staat er op die pagina nog meer informatie.

Categorieën categoriseren[brontekst bewerken]

Alle pagina's op de wiki kunnen gecategoriseerd worden, dus ook categoriepagina's zelf. Dat is handig, want zo kun je niet alleen pagina's bundelen in categorieën, maar ook die categorieën weer bundelen. Zo ontstaat een soort boomstructuur, waarmee je steeds verder kunt inzoomen. Denk aan de categorie Keukens, waarin deelcategorieën vallen zoals Apparatuur; Apparatuur bestaat vervolgens weer uit deelonderwerpen als Ovens, Vaatwassers en Afzuigkappen.

Nieuwe categorieën[brontekst bewerken]

Als je een category tag toevoegt van een categorie die nog niet bestaat, dan zie je een rode link onderaan de pagina. Dat betekent dat de categoriepagina van die categorie nog niet bestaat. Met andere woorden: de categoriepagina heeft zelf nog geen category tag gekregen, en er staat ook geen andere informatie op.

Als je uitgebreide rechten hebt (zie Help:Registratie), dan kun je de categoriepagina aanmaken. Dat werkt net als het aanmaken van nieuwe artikelen (zie Help:Nieuw artikel): klik de rode link, voeg informatie toe in het bewerkingsveld en sla de pagina op.

Let op: het is heel belangrijk dat je je nieuwe categorie in elk geval indeelt in een bestaande, hogerliggende categorie. Dat kan één van de hoofdonderwerpen zijn (Keukens, Badkamers, Slapen enzovoort), of een van de categorieën die daaronder vallen.

Do's en don'ts van categorieën[brontekst bewerken]

Categoriseren kan de vindbaarheid van pagina's enorm vergroten. De pagina wordt immers in een groter verband geplaatst. Maar pas op: te veel category tags op een pagina plaatsen werkt averechts. In de meeste gevallen heb je genoeg aan 1 of 2 categorieën. Sommige onderwerpen zijn wat breder, bijvoorbeeld materialen of technieken die terugkomen in verschillende hoofdonderwerpen. Maar in de meeste gevallen is er een duidelijk "vakje" waar je artikel in thuis hoort.

Het is dan ook belangrijk om eerst even te kijken welke categorieën er al zijn voordat je een nieuwe maakt. Dat kan bijvoorbeeld door te zoeken naar "Categorie:Naam van je categorie". Ook kun je de categoriepagina van een hoofdonderwerp bekijken. Ga daarvoor naar het portaal van dat onderwerp en klik op de link in de inhoudsopgave.