Keukendeur zonder greep
Bij greeploze kasten is de diepte van het werkblad meestal gelijk aan de diepte van de kasten. Hierdoor is de bovenrand van de deur makkelijker bereikbaar om te openen. Een greeploze keukenkast kan mechanisch of elektrisch geopend worden of kan voorzien zijn van een greeplijst aan het corpus of de deur.
Met greeplijst[bewerken | brontekst bewerken]
Voor het maken van een moderne of strakke keuken kan men gebruik maken van diverse soorten greeplijsten. Deze kunnen in de kastromp gemonteerd worden, maar ook op het front van de lade of deur.
In de kastromp[bewerken | brontekst bewerken]
Greeplijst achter de fronten voor lade en deur.
Onder het werkblad (L-profiel)=[bewerken | brontekst bewerken]
Deze wordt vaak onder het blad gemonteerd zodat deuren ,vaatwasser en lade geopend kan worden zonder gebruik te maken van grepen.
Tussen de ladefronten (C-profiel)[bewerken | brontekst bewerken]
Op het front van lade of deur[bewerken | brontekst bewerken]
Greeplijsten zijn toepasbaar op lades en deuren. Let op dat bij deuren de greeplijsten niet tegen elkaar aan komen bij het openen!
Greeplijst bij de wandkast[bewerken | brontekst bewerken]
Bij de wandkast zijn er twee manieren om ze greeploos te openen met greeplijst:
- De deur steekt 1 a 2 cm onder de corpus uit en zo kan men de deur openen.
- De bodem van de bovenkast wordt minder diep gemaakt om zo de deur te kunnen openen. Meestal is deze opening dan voorzien van een hol profiel teneinde een greep te behouden en toch de kast stofdicht te maken.
Met druksluiting (Tip-on) (mechanisch)[bewerken | brontekst bewerken]
Voor deuren en lades[bewerken | brontekst bewerken]
Met een drukbeweging op de deur of lade (handmatig, knie of elleboog) opent deze zich en kan dan handmatig verder geopend worden. Bij het sluiten moet geduwd worden totdat de sluiting “vastklikt”.
Voordelen[bewerken | brontekst bewerken]
- Het uiterlijk oogt strakker dan een greeploze keuken met greeplijst omdat de lades en deuren op elkaar aansluiten met kleine naad.
- Gunstig geprijsd.
Nadelen[bewerken | brontekst bewerken]
- Men moet twee handelingen uitvoeren bij het openen en bij het sluiten moet geduwd worden totdat de sluiting “vastklinkt”.
- Men moet dus altijd de handen “vrij” hebben om deze handelingen te kunnen verrichten en men kan niet tegelijkertijd producten of gebruiksvoorwerpen pakken of opbergen.
Met tip-on openen en gedempt sluiten (mechanisch)[bewerken | brontekst bewerken]
Voor lades[bewerken | brontekst bewerken]
Met een drukbeweging (handmatig, knie of elleboog) op de lade opent deze zich en kan dan handmatig verder geopend worden (twee handelingen verrichten). Sluiten verloopt anders dan bij de gewone tip-on sluiting: men duwt tegen de lade die zichzelf vervolgens “dicht trekt”. Dit nieuwe systeem is volledig mechanisch en bestaat uit twee veren die elkaar tegen werken: de ene veer wil openen en de andere veer wil sluiten. De duwbeweging moet dan ook een zekere “vaart” hebben zodat de lade zichzelf kan dichtrekken. Het voordeel van dit systeem is dat het goedkoper is dan het elektrisch openingssysteem qua aanschaf. Het elektriciteitsverbruik ervan is verwaarloosbaar.
Voordelen[bewerken | brontekst bewerken]
- Het voordeel ten opzichte van uitsluitend tip-on is dat het sluiten met demping verloopt zonder dat men de deur of lade dicht moet klikken.
- Het uiterlijk oogt strakker dan een greeploze keuken met greeplijst omdat de lades en deuren op elkaar aansluiten met kleine naad.
- Het voordeel van dit systeem is dat het goedkoper is dan het elektrisch openingssysteem qua aanschaf.
Nadelen[bewerken | brontekst bewerken]
- Men moet twee handelingen uitvoeren bij het openen.
- Men moet dus altijd de handen “vrij” hebben om deze handelingen te kunnen verrichten en men kan niet tegelijkertijd producten of gebruiksvoorwerpen pakken of opbergen.
Met elektrisch openingssysteem voor lades en klepscharnieren[bewerken | brontekst bewerken]
Het volstaat het greeploze front kort aan te duwen of lichtjes aan de greep te trekken om de lade of de voorraadlade met elektrische openingsondersteuning automatisch te openen. Een lichte duwbeweging laat de lade weer sluiten. Het elektrisch openingssysteem wordt vooral in de hoger segment keukens toegepast. Indien dit systeem wordt toegepast in een keuken voorzien van grepen, is het geschikt voor ouderen of minder validen die minder kracht hebben om deuren of lades te openen of te sluiten. Het systeem ondersteunt dan de openingsbeweging. Het elektriciteitsverbruik is verwaarloosbaar.
Voordelen Het voordeel ten opzichte van uitsluitend tip-on is dat het sluiten met demping verloopt zonder dat men de deur of lade dicht moet klikken. Men hoeft in tegenstelling tot tip-on maar één duwbeweging te maken om de lade te openen. Men heeft de handen “vrij” en kan tegelijkertijd producten of gebruiksvoorwerpen pakken of opbergen. Een elektrisch openingssysteem geeft een hoger openingscomfort: de bewegingen verlopen soepeler dan de mechanische systemen. Het uiterlijk oogt strakker dan een greeploze keuken met greeplijst omdat de lades en deuren op elkaar aansluiten met kleine naad.
Nadelen Het elektrisch systeem is duurder dan een mechanisch systeem met druksluiting in verband met de extra aanschaf van het elektrisch systeem. Bij stroomuitval kan men de lades alleen aan de onderkant handmatig openen.
Greeplijst gemonteerd in kastromp
Indien de greeplijst in de kastromp is gemonteerd heeft de kast een andere opbouw. Tussen de deuren onderling en tussen de deur en werkblad bevindt zich een opening. Achter de opening is een hol profiel gemonteerd zodat de deur of lade met de hand vastgepakt kan worden om te openen.
- Zijwanden
- Bodem
- Inspringende rugwand
- Tussenregels
Net als de kasten in de conventionele keuken zijn greeploze kasten opgebouwd uit twee zijwanden (1), een bodem (2), twee tussenregels (4) en een inspringende rugwand (3). Deze greeploze kast heeft een uitsparing aan de zijkant (6) om de handgreep (5) te plaatsen. De plaats van de uitsparing is dan bepaald door het aantal en de grootte van de deurpanelen. Het komt er bij de planning van deze keukens vooral op aan om een mooi lijnenspel met de greeplijsten te verkrijgen en toch een optimale indeling van de keuken te bereiken. Bij de greeploze keuken zoals afgebeeld worden de zijkanten meestal afgewerkt door een opzetzijde (3) naast de eindkast te plaatsen waartegen de greeplijst (2) dan stopt. Bij diverse fabrikanten worden echter uitsparingen bij eindkasten in de zijwand deels gefreesd waardoor extra wanden niet nodig zijn.
Bij eilanden kan de buitenhoek rondom ook gevormd worden zoals rechts op de afbeelding, door de greeplijst in verstek de hoek om te laten gaan en een deurpaneel (1) tegen de zijwand te plaatsen. Dit laatste geeft een zeer mooi effect bij grotere eilanden.
Let op![bewerken | brontekst bewerken]
Tweedeurs koelkast
Eerder was één van de problemen, bij de greeploze keuken, nog het inbouwen van een tweedeurs koelkast. Een oplossing voor dit probleem is het gebruik van verticale greeplijsten. De zijkant van de kast wordt vooraan uitgefreesd voor de greeplijst.
Er bestaat sinds kort ook een elektrische openingsondersteuning voor koelkasten, die grepen of greeplijsten helemaal onnodig maken. De koelkast opent met een duwtje op het front. Dit is handig wanneer men met volle handen voor de koelkast staat.
Tip-on sluiting
Tevens is er een mogelijkheid om de kasten ook te voorzien van een tip-on sluiting waardoor greeplijsten overbodig zijn en de keuken geheel zonder grepen of greeplijsten uitgevoerd kunnen worden.