Afvalsystemen

Uit KeukenWiki

Er zijn vele verschillende soorten afvalsystemen verkrijgbaar in diverse prijsklassen. Om de juiste keuze te maken is het belangrijk te weten welke mogelijkheden er allemaal zijn.

Afvalsysteem in een lade

Types/soorten[bewerken | brontekst bewerken]

De verschillende soorten afvalsystemen zijn onder te verdelen in:

  • Enkelvoudige afvalsystemen (met één emmer).
  • Meervoudige afvalsystemen (met meerdere emmers) voor het scheiden van afvalsoorten.
  • Voedselrestenvermalers voor inbouw in de spoelunit die het groenafval uit de keuken vermalen en wegspoelen.


Installatie[bewerken | brontekst bewerken]

Inbouw in keukenkasten[bewerken | brontekst bewerken]

Draaideurkasten[bewerken | brontekst bewerken]

Voordelig geprijsde, relatief eenvoudige systemen met één of twee vuilemmers. Na de kastdeur te openen kan het afvalsysteem naar buiten worden getrokken. Een meer luxe variant is die welke automatisch naar buiten komt zodra de kastdeur wordt opent, zodat maar 1 handeling hoeft te worden verricht.

Frontdeurkasten/uittrek spoelkastladen[bewerken | brontekst bewerken]

Deze afvalsystemen komen naar buiten zodra men het kastfront naar zich toe trekt (dit kan ook met een voetpedaal-bediening). Vaak zijn dit luxere systemen met meer inhoud en/of meerdere vuilemmers. Het voordeel is dat er maar één handeling verricht hoeft te worden. Een nadeel kan zijn dat er naast de bakken geen ruimte meer is voor andere spoelkastartikelen, zoals vaatwastabletten, schoonmaakmiddelen etc. De montage van het afvalsysteem bij de frontdeurkast is anders dan bij de uittrek spoelkastlade.

Inbouw in het werkblad[bewerken | brontekst bewerken]

Een gat in het werkblad met een emmer eronder, maar dan uitgevoerd in een luxe design. Het voordeel is dat tijdens het koken het vuil er zo ingeschoven kan worden. Let wel, het gat in het werkblad heeft een meerprijs en is erg definitief. Een nadeel is dat er maar ruimte is voor één soort afval.

Afvalsysteem inbouw in het werkblad















Inbouw in de spoelunit[bewerken | brontekst bewerken]

Voedselrestenvermalers
Het bereidingsafval en de etensresten worden eenvoudig door de gootsteen weggespoeld, waarna de voedselrestenvermaler het groenafval tot hele kleine delen vermaalt.[1] Verstopte gootstenen zijn hierbij verleden tijd. Het restafval moet in een aparte afvalbak (inbouw of vrijstaand) weggegooid worden. De prijs van de voedselrestenvermaler ten opzichte van afvalbakken is hoger. In Amerika en in Scandinavische landen is het een veelgebruikt hulpmiddel terwijl de voedselrestenvermaler in Nederland niet veel wordt verkocht. De verwachting is dat dit ook in ons land flink zal gaan toenemen omdat het praktischer is om het vermalen afval door de gootsteen te spoelen, dan het groenafval af te voeren via het huisvuil of een groencontainer.

Afvalsysteem inbouw in de spoelunit















Vrijstaand[bewerken | brontekst bewerken]

Veelal een designproduct verkrijgbaar in vele kleuren en uitvoeringen. Met een "push"-klepdeksel, met voetbediening en met automatisch openende en sluitende deksels. Het voordeel is dat er geen ruimte in de spoelkast wordt ingenomen. Het nadeel is dat er extra ruimte elders in de keuken moet worden ingenomen en dat het geschikt is voor één soort afval.

Afvalsysteem vrijstaand















Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De inhoud kan variëren van 5 liter tot 60 liter.

Energie[bewerken | brontekst bewerken]

Afvalsystemen gebruiken geen stroom, tenzij het deksel zich automatisch opent en sluit (dit werkt vaak op batterijen).
Voedselrestenvermalers werken op 230 Volt en verbruiken van 380 Watt tot 500 Watt.

Onderhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Inbouw en vrijstaande afvalsystemen zowel als voedselrestenvermalers zijn onderhoudsvrij. Het is wel raadzaam om de emmers van het afvalsysteem regelmatig te reinigen met een schoonmaakmiddel om nare luchtjes van de afvalresten te verwijderen.

Geluid[bewerken | brontekst bewerken]

Voedselrestenvermalers worden door een energiezuinige en bijna geruisloze elektromotor aangedreven.

Leveranciers

Deze pagina is mede tot stand gekomen met behulp van:

Edit deze pagina