Beton

Uit KeukenWiki
(bron: Unifloor)

Beton is een bouwmateriaal dat is samengesteld uit het bindmiddel cement en een of meer andere grondstoffen zoals zand, grind of kiezels. Het is belangrijk dat de verschillende bestanddelen in de juiste verhoudingen gemengd worden en de juiste korrelgroottes gebruikt worden om tot de gewenste structuur te komen. Het doel van de verschillende elementen in de mengverhouding (cement, zand, grind, steenslag) is om de holtes tussen het grind met de zandkorrels op te vullen, en de overblijvende holtes tussen de grind- en zandkorrels weer met behulp van het cement te verbinden. Voordat het beton verwerkt kan worden tot een eindproduct, wordt water toegevoegd aan het droge betonmengsel. Dit moet in een vaste verhouding gebeuren; het aanwezige cement reageert namelijk met het water volgens de zogenaamde water-cementfactor.

Eerst wordt de helft van de grove materialen als grind en zand en een deel van het water bij elkaar gebracht in een betonmolen. Vervolgens wordt al het benodigde cement toegevoegd, en even later ook de rest van het zand en grind. Tenslotte wordt geleidelijk water toegevoegd totdat een stevig mengsel is ontstaan. Daarna wordt het betonmengsel in een mal gegoten en blootgesteld aan lucht, waardoor het uithard tot een steenachtig hard materiaal. Wanneer het betonmengsel eenmaal gestort is, dient men het echter wel goed nat te houden of op andere manier te beschermen tegen te snel drogen, om scheuren te voorkomen. Afhankelijk van de toepassing dient er bij het storten op gelet te worden dat er geen of nauwelijks luchtblaasjes ontstaan. Als het materiaal eenmaal goed is uitgehard, lost het overigens niet meer op in water.

Beton kan van binnen versterkt worden met een constructie van stalen staven. Hierbij komt echter na bepaalde tijd wel vaak betonrot voor. Het staal reageert in die situatie namelijk met vocht, zuurstof en zouten die doordringen in het beton, waardoor een steeds dikker wordende roestlaag ontstaat. Deze roestlaag kan het omringende beton verdringen en doen afbrokkelen.

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Robuuste, strakke en koele uitstraling
  • Goedkoop materiaal
  • Hard
  • Hittebestendig
  • Eenvoudig toe te passen
  • Milieuvriendelijk te produceren
  • In veel afmetingen en vormen leverbaar
  • Redelijk vlekbestendig
  • Niet krasvast

Toepassing[bewerken | brontekst bewerken]

Werkvloer[bewerken | brontekst bewerken]

Bij een betonnen werkvloer is het noodzakelijk om gaten en scheuren weg te werken. De vloer moet droog zijn, droog blijven en niet afzanden. Bij betonnen vloeren kan het zijn dat het zand vanuit het beton naar boven komt. Dit heet afzanden en dit is niet de bedoeling. Bij betonnen werkvloeren waar de elastische vloerbedekking geheel geplakt wordt is het belangrijk de vloer eerst te egaliseren. Bij strijklicht zie je anders alle oneffenheden. Strijklicht is het licht wat schuin, bijna parallel op een voorwerp valt. Het strijkt als het ware langs het voorwerp. Bovendien slijt de elastische vloerbedekking sneller dan er oneffenheden in de werkvloer.

Keukenwerkbladen[bewerken | brontekst bewerken]

Een werkblad van “normaal” beton wordt niet in deze keukenwiki besproken, omdat er erg veel nadelen aan kleven. Tegenwoordig zijn er op beton-gelijkende werkbladen op de markt met veel betere eigenschappen dan het gewone beton. In deze keukenwiki zullen we daarvan een variant, Lichtgewicht Beton werkbladen bespreken.