Modulair kook-element teppanyakiplaat
Een Teppanyaki bakplaat is een elektrische bakplaat van RVS die als modulair kook-element naast of tussen andere kookplaten of modulaire elementen in het werkblad gepositioneerd kan worden en waarop men direct groenten, vlees en vis kan bakken zonder gebruik van pannen.
Voordelen[bewerken | brontekst bewerken]
- Men kan, grote hoeveelheden, groenten, vlees of vis direct op de plaat snel bakken door de grote warmtecapaciteit.
- De meeste fabrikanten leveren een bakplaat die in 2 kookzones verdeeld kunnen worden en maken het bereiden of warm houden op het hele of halve oppervlak mogelijk.
- Temperaturen tot gemiddeld 240 graden kunnen precies geregeld worden.
- Omdat deze versie geen deksel heeft, is de plaat ook te gebruiken als afzetzone voor hete pannen en dergelijke, wanneer hij niet als bakplaat gebruikt wordt.
- Indien men kiest voor een inductieveld onder de RVS bakplaat is er een snellere opwarmtijd én reactietijd dan bij de elektrische teppanyaki bakplaat
Nadelen[bewerken | brontekst bewerken]
- Relatief kostbaar ten opzichte van een gas- of inductie-kookplaat.
- Schoonmaken is minder handig indien er geen afvoerranden/zijgoten aanwezig zijn op de bakplaat. Daarnaast moet men wachten met schoonmaken tot de plaat is afgekoeld.
- Door de relatief heftige kookdampen is er een krachtige afzuigkap nodig om af te zuigen. Tip: doe niet rechtsreeks olie op de bakplaat maar wrijf het product met olie in en dan pas bereiden op de bakplaat. Gebruik alleen vet- en oliesoorten die geschikt zijn voor hete temperaturen zodat er minder damp ontstaat.
- Een elektrische bakplaat heeft een opwarmtijd nodig in tegenstelling tot bakken op inductie of gas.
Energie[bewerken | brontekst bewerken]
De teppanyaki bakplaat verbruikt afhankelijk van de fabrikant van 2,4 tot 3 KW. Dit is over het algemeen iets minder dan een modulaire inductie kookplaat. Maar door de tijd die een teppanyaki bakplaat nodig heeft om op te warmen, verbruikt deze toch veel meer stroom dan een inductie teppanyaki bakplaat.
Onderhoud[bewerken | brontekst bewerken]
Na gebruik moet de bakplaat eerst afkoelen. Vervolgens laat men een laagje water, minimaal 5 minuten, op de bakplaat staan. Met een schraper kunnen de bakresten dan eenvoudig verwijderd worden. Het water met bakresten kan met keukenpapier of een doek worden verwijderd. Indien er afvoerranden/zijgoten aanwezig zijn vereenvoudigd dit het schoonmaken.
Voor meer informatie over het onderwerp kookplaten ga terug naar deze pagina.