Kookplaten

Uit KeukenWiki

Kookplaten werken op gas of op elektriciteit. Elektrische kookplaten zijn er in verschillende typen. Zo is er de klassieke elektrische kookplaat, de keramische kookplaat en de inductiekookplaat. Ook zijn er kookplaten die verschillende kooksystemen combineren, zoals een inductiekookplaat met een gaswokbrander. Of de gebruiker kan zelf verschillende kooksystemen combineren door te kiezen voor modulaire kook-elementen. Voorbeelden hiervan zijn teppanyaki, grillplaat en frituur. Niet alleen functionaliteit is van belang, maar ook design speelt tegenwoordig een grote rol.

Soorten Kookplaten[bewerken | brontekst bewerken]

Gaskookplaten[bewerken | brontekst bewerken]

Koken op gas is in Nederland nog altijd een populaire vorm van koken. Bij gaskookplaten verwarmt de vlam direct de pan. De vlammen zijn goed regelbaar, het systeem reageert direct en aan de grootte van de vlam is goed te zien wat er precies gebeurt. Lees hier meer over gaskookplaten.

Elektrische Kookplaten[bewerken | brontekst bewerken]

Samengestelde kookplaten[bewerken | brontekst bewerken]

Verschillende verwarmingsbronnen op één kookplaat[bewerken | brontekst bewerken]

Samengestelde kookplaten zijn kookplaten met verschillende verwarmingsbronnen gecombineerd. Het kan zijn dat verschillende verwarmingsbronnen gecombineerd zijn op één kookplaat, waarbij één uitsparing in het werkblad nodig is. Denk daarbij aan een inductie kookplaat met een gaswokbrander erbij op dezelfde kookplaat. Lees hier meer over samengestelde kookplaten.

Modulaire kook-elementen kookplaten[bewerken | brontekst bewerken]

Een andere samengestelde kookplaat is een combinatie van losse kookplaat-elementen naar keuze die aan elkaar grenzend in het werkblad worden ingebouwd. Dit worden modulaire kook-elementen kookplaten genoemd. We kennen de volgende verschillende modulaire kook-elementen:

Nismaten[bewerken | brontekst bewerken]

Kookplaten zijn er in diverse afmetingen. Standaardkookplaten hebben een breedte van 60 cm, maar voor meer ruimte zijn er ook afmetingen van 70, 75, 80 en 90 cm beschikbaar. De gewenste breedte hangt af van de mogelijkheden in de keukenopstelling, wensen van de klant en gezinssamenstelling. Om een kookplaat te plaatsen, is altijd een nisuitsparing in het aanrechtblad nodig. Een deel van de onderkant van de kookplaat valt in de nisuitsparing. Houdt dus ook altijd rekening met een bepaalde inbouwdiepte.