Help:Basis
Dit artikel zet de basisbeginselen van de WoonWerkWiki uiteen. Via de links kun je dieper op een deelonderwerp ingaan. Voor een overzicht van alle helponderwerpen, zie Category:Help.
Wat is een wiki?[brontekst bewerken]
"Een wiki is een verzameling hypertextdocumenten maar ook de hiervoor benodigde software. Een wiki is een applicatie of computerprogramma, waarmee webdocumenten door meer redacteuren samen kunnen worden bewerkt. Bekende voorbeelden van wiki's zijn Wikipedia en Wikia. De term is afgeleid van het woord wiki wiki, dat uit het Hawaïaans komt en 'snel, vlug, beweeglijk' betekent." (Bron: Wikipedia)
Wikipedia is een wiki[brontekst bewerken]
Volgens die definitie is Wikipedia een wiki. Er zijn er veel meer. Bijvoorbeeld de WoonWerkWiki. Iedereen kan een wiki beginnen. De software is gratis te downloaden[1].
Hoe gebruik je een wiki?[brontekst bewerken]
Er zijn talloze toepassingen voor wiki's. Het is maar net wat de eigenaar voor heeft en wat de redacteuren en bewerkers er van maken. De WoonWerkWiki is opgezet als encyclopedie voor de woonbranche. Er staat diepgaande informatie in over meubels, technieken, processen, materialen, noem maar op. Iedereen heeft toegang tot deze artikelen. Om de artikelen makkelijker vindbaar te maken, zijn er verschillende manieren om te navigeren.
Meepraten[brontekst bewerken]
Klopt iets niet in een artikel? Is iets niet duidelijk? Elke pagina heeft bovenaan een tabblad "Overleg". Daar kan iedereen vragen stellen of opmerkingen plaatsen over die pagina. De redactie geeft binnen enkele dagen antwoord via dezelfde overlegpagina. Zie Help:Overleg.
Artikelen bewerken[brontekst bewerken]
Registratie[brontekst bewerken]
Alleen geregistreerde gebruikers kunnen artikelen bewerken. Registreren kan met een gebruikersnaam, e-mailadres en zelfgekozen wachtwoord. Registratie is noodzakelijk om misbruik en spam te voorkomen.
Bewerken[brontekst bewerken]
Het bewerken van artikelen werkt anders dan het bewerken van een "gewoon" document. Platte tekst kun je gewoon typen, maar verdere opmaak moet je toevoegen met zogenoemde wikicode. Cursieve tekst krijg je door die tekst te omsluiten met aan elke kant twee enkele aanhalingstekens: ''voorbeeld'' wordt voorbeeld. Een link naar een andere pagina in de wiki maakt u met dubbele vierkante haken: [[Voorbeeld]] wordt Voorbeeld. Deze link is rood, omdat de pagina "Voorbeeld" niet bestaat.
Moeilijk? Nee hoor[brontekst bewerken]
Op de pagina Bewerken leggen we de belangrijke opmaakcodes uit. Het zijn er maar een paar. En als u een tekst gaat bewerken, kun je met de knop "Hulp" boven het bewerkingsveld de verschillende codes nog eens tevoorschijn halen. Het is misschien even wennen, maar dat duurt niet lang.
Artikelen toevoegen[brontekst bewerken]
Om nieuwe artikelen te beginnen, moet je eenmalig je account uitbreiden. Om misbruik tegen te gaan, vragen wij u om je naam, bedrijfsnaam en telefoonnummer. Uiteraard behandelen wij deze gegevens vertrouwelijk. Zie Help:Nieuw artikel.
Bestanden uploaden[brontekst bewerken]
Ook voor het uploaden van bestanden moet je je account uitbreiden, zoals in het vorige item beschreven. Daarna kun je afbeeldingen uploaden tot 500 kB. Je kunt wel video's integreren, bijvoorbeeld van Youtube. Zie Help:Embedden.
Richtlijnen voor gebruik[brontekst bewerken]
De WoonWerkWiki is een encyclopedie voor en door de woonbranche. Hoe meer mensen hun kennis bijdragen, hoe beter de encyclopedie wordt. Zorg ervoor, dat je bijdrage objectief en informatief is. Anderen moeten er echt wat aan hebben. In de loop van de tijd zal de WoonWerkWiki ook gesponsorde content gaan bevatten. Deze content wordt echter zorgvuldig gescheiden van de encyclopedische content. Ziet u misbruik of ongepaste bijdragen? Meld het de redactie via de Overlegpagina. Zie verder Help:Richtlijnen.