Help:Sjablonen

Uit KeukenWiki

Een sjabloon is een speciaal artikel. Je kunt het oproepen door de naam van dat artikel tussen dubbele accolades te plaatsen.

Doel[brontekst bewerken]

Je kunt een sjabloon gebruiken voor elementen die op veel verschillende pagina's terug moeten komen. Als je iets wilt wijzigen aan dat element, hoef je dat maar op één plek te doen: in het sjabloon zelf. De wijziging wordt dan automatisch doorgevoerd op alle pagina's. Met sjablonen kun je dus opmaak en inhoud uniformiseren.

Ook kun je moeilijke code eenvoudig oproepen. Bijvoorbeeld tabellen, geavanceerde opmaak van artikelen of items of parserfuncties (dat zijn procedures om te testen of bijvoorbeeld een artikel bestaat, en vervolgens de uitvoer daarop aan te passen). Door een sjabloon te gebruiken, hoef je die dingen niet telkens opnieuw in te voeren.

Gebruik[brontekst bewerken]

Een bestaand sjabloon voeg je in door de titel in de tekst van je artikel in te voegen tussen dubbele accolades {{...}}. Alle sjablonen staan in de naamruimte "Sjabloon". Die naamruimte moet je echter niet opgeven als je het sjabloon oproept. Dus als we een sjabloon "Voorbeeld" hebben, dan kun je dat bewerken op de pagina Sjabloon:Voorbeeld. Wil je het in de pagina gebruiken, dan vul je {{Voorbeeld}} in.

Gebruiksaanwijzing toevoegen[brontekst bewerken]

Als je een sjabloon maakt, is het handig om erbij uit te leggen waarvoor het dient en hoe je het kunt gebruiken. Dat doe je door een gebruiksaanwijzing toe te voegen. Let op: om te voorkomen dat je gebruiksaanwijzing óók op de pagina verschijnt waar je sjabloon wordt gebruikt, moet je het tussen "noinclude"-tags zetten. Dat ziet er als volgt uit:

Tekst van je sjabloon
<noinclude>
Tekst van je gebruiksaanwijzing
[[Category:Sjablonen]]
</noinclude>

Zelf een sjabloon maken[brontekst bewerken]

  1. Zoek naar "Sjabloon:Mijn sjabloon" (waarbij "mijn sjabloon" een toepasselijke titel is voor je sjabloon).
  2. Klik op de rode link om het sjabloon aan te maken.
  3. Schrijf de tekst en de code voor je sjabloon.
  4. Plaats een gebruiksaanwijzing tussen <noinclude>-tags
  5. Plaats een category tag om het sjabloon in de categorie "Sjablonen" te plaatsen
  6. Plaats eventueel nog een category tag om het sjabloon in een subgroep van sjablonen te plaatsen
  7. Sla op. Klaar!