Hout
Hout is een natuurlijk, levend materiaal verkregen uit bomen. Elke boom heeft een unieke groeistructuur, die de eigenschappen van de houtsoort beïnvloedt. Eigenschappen als duurzaamheid, hardheid en nerf van het hout wordt bijvoorbeeld bepaald door het groeiklimaat, structuur en de manier waarop hout gewonnen en verwerkt wordt. Verder reageert hout snel op temperatuur en vocht.
Een boom is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Van binnen naar buiten zijn dit: het kernhout, de merg, het spint, het cambium, de bast en de schors. Bij veel houtsoorten is er een duidelijk onderscheid zichtbaar in kleur tussen het lichtgekleurde spint aan de buitenzijde en het in het binnenste gelegen kernhout. Van veel boomsoorten is het spint niet geschikt voor verwerking.
De vorm van een boom geeft verder een goede indicatie van de hoeveelheid bruikbaar hout die uit een stam te halen is. De lengte en diameter van de stam, evenals de plaats waarop wortelaanzetten en takken groeien, geven aan hoe lang en breed planken of balken maximaal kunnen worden. Wanneer een boom wordt verwerkt tot hanteerbare delen, ontstaan er soms cirkelvormige knoesten. Dit zijn plaatsen waar de basis van een tak heeft gezeten.
Er zijn 2 grote groepen te onderscheiden namelijk:
- Naaldhout (zachthout)
- Loofhout
Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]
- Robuust, sterk materiaal
- Natuurlijk
- Kenmerkende kleur en tekening
- Warme uitstraling
- Gevoelig voor vocht, wisselend gedrag bij wisselende vochtigheid
- Hittebestendigheid afhankelijk van behandeling
- Verschillende splijteigenschappen
- De meeste soorten zijn redelijk duurzaam
- Wisselend van stijf en onbuigzaam tot elastisch
Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]
De kleur bepaalt mede de wens van de klant en ieder houtsoort heeft een eigen, unieke uitstraling. Houtsoorten hebben ook allemaal een verschillende nerfstructuur. Door het hout te bewerken met een afwerking laag kan het hout een ander karakter krijgen.
Duurzaamheid: Houtsoorten hebben verschillende eigenschappen. Niet alleen in kleur en structuur, maar ook in hardheid. De hardheid bepaalt de duurzaamheid. De duurzaamheid van hout is verdeeld in vijf klassen: één is hoog en vijf laag. Meubels die uitsluitend binnen worden gebruikt kunnen uit een lage klasse zijn. Voorbeelden hiervan zijn grenen- en vurenhout.
Toepassing keukenwerkbladen[bewerken | brontekst bewerken]
Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]
Hout als materiaal voor werkbladen is al lange tijd geliefd bij een kleine groep consumenten, die vaak kiest voor een strak vormgegeven keuken. Ze gebruiken hout dan als element dat warmte geeft door de kleur en de structuur die het heeft. Een houten werkblad is een natuurlijk materiaal dat eerlijk overkomt en een zekere robuustheid toont. Om vooral trekken te vermijden worden smalle stroken in relatief korte lengtes verlijmd.
Toepassing[bewerken | brontekst bewerken]
Door de dikte die bij werkbladen wordt toegepast, meestal 3 of 4 cm, is een rechte rand met lichte afrondingen boven en onder een goede en strakke manier van afwerken. Ook kan voor profileringen zoals halfrond of met afgeschuinde onderkant worden gekozen, als de stijlvorm van de keuken daarom vraagt.Een tijd lang is het erg in geweest om waterkeringen aan werkbladen te maken. Dit kan door aan de gewenste zijden een lijst (strook van een paar centimeter breed) te lijmen, die boven het blad uitsteekt en hol of bol is geschaafd. Hierdoor wordt een vloeiend lijnenspel gemaakt en scherpe randen vermeden.
Lees hier meer over houten werkbladen!
Koopargumenten[bewerken | brontekst bewerken]
- Gevoelig voor vocht; de cellen vullen zich er mee en staan dit bij drogen wel weer af, maar er kan daarbij een vlek achterblijven. Op termijn komt dit de hygiëne niet ten goede.
- Herstelbaar; afschrapen en vervolgens schuren van de bovenlaag is mogelijk, al doet een consument dit niet snel in zijn keuken.
- Blad is te beschermen door het te oliën, waardoor de cellen ofwel poriën gevuld worden. Dit moet regelmatig herhaald worden.
- Krasgevoelig; snijden geeft krassen in de harde vernislaag (van een geolied blad). Door warmte van een hete pan kan de lucht die zich nog in de poriën bevindt uitzetten en een witte vlek onder de lak vormen. Deze is niet te verwijderen, tenzij het gehele blad kaal wordt gemaakt en opnieuw behandeld, wat bij een keuken vrijwel ondoenlijk is.
- Niet aan naden te ontkomen bij hoekverbindingen, door de werking in de breedte. De naden zijn meer open of meer gesloten al naar gelang het seizoen.
- Aansluitingen aan de muurzijde vragen om een profilering aan de achterzijde van het blad, zodat dit vrij kan werken zonder dat scheurvorming in de aansluitende voegen van wandtegels ontstaan.
- Hittebestendigheid is afhankelijk van de gebruiker; als deze vindt dat een blad er geleefd uit mag zien en af toe eens schuren en weer oliën geen bezwaar oplevert, dan is het blad zeer hittebestendig. Een gelakt blad is daarentegen in het geheel niet hittebestendig.
- Isolerend; neemt nauwelijks warmte op.