Keramiek
Keramiek is een verzamelnaam voor materiaal dat bestaat uit verschillende niet-organische elementen. Oorspronkelijk is de basisgrondstof van keramiek klei. Het materiaal wordt gevormd door verhitting en eventueel ook onder druk. Het woord komt van het Griekse keramos, wat drinkvat of aardewerkvat betekent. Deze werden van oudsher uit klei geproduceerd werden. Het wordt gemaakt van uiteenlopende kleisoorten en verschillende specifieke procédés.
Naast traditionele keramiek bestaat er ook technische keramiek. Deze keramieksoort gebruikt andere elementen en worden voor verschillende mechanische en technisch geavanceerde toepassingen gebruikt, zoals TV's, computers en auto's. Technisch keramiek wordt doorgaans gemaakt van zuivere grondstoffen.
Productie[bewerken | brontekst bewerken]
Er zijn twee fabricageprocessen; gieten en bakken of voorvormen en bakken. Gieten wordt gebruikt voor producten die geen dikwandige onderdelen mogen bevatten en niet te zwaar mogen zijn. Ook kan de klei na een aantal bewerkingen te hebben ondergaan in een mal geplaatst worden en aansluitend gebakken in een daartoe speciaal uitgeruste oven.
Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]
- Hoge hardheid
- Grote slijtvastheid
- Zeer poreus
- Sterk
- Zeer breekbaar
- Gevoelig voor vocht
- Bijzonder hittebestendig
Toepassing Keramiek werkbladen[bewerken | brontekst bewerken]
Door het harde en gesloten oppervlak is vlek* en vuilopname van vetten en kleurstoffen niet mogelijk. Keramische werkbladen bezitten eigenschappen die bij graniet of composiet in mindere mate voorkomen. Lees meer over Keramiek werkbladen.