Kerntemperatuurmeter

Uit KeukenWiki

Kerntemperatuurmeter[bewerken | brontekst bewerken]

De kerntemperatuur meter is een handige optie om bijvoorbeeld vlees en vis klaar te maken met een zeer nauwkeurige garingsgraad. Sommige ovens zijn voorzien van een kerntemperatuurmeter maar deze zijn ook los verkrijgbaar (werkt dan los van de oven).

Een kerntemperatuurmeter bestaat uit een langwerpige pin die in het product gestoken kan worden (bv een kip) en verbonden is met de oven. Deze pin meet de temperatuur in het binnenste van het product. Zodra deze een bepaalde temperatuur heeft bereikt (instelbaar in de oven) heeft het de juiste garing en zal de oven uitgaan en aangeven dat het product klaar is.

Voordelen kerntemperatuurmeter[bewerken | brontekst bewerken]

Zeer geschikt voor:

  • Slow cooking: op lage temperaturen garen waardoor het eindresultaat zeer mals en sappig is.
  • Mensen die een perfect eindresultaat willen zonder onzekerheid, stress en getuur door het ovenraam (zou het al gaar zijn?).
  • Mensen die een exact eindresultaat willen (Rosbief: bloody-medium-well-done).

Nadelen kerntemperatuurmeter[bewerken | brontekst bewerken]

Het plaatsen van de kerntemperatuur dient op de juiste manier te gebeuren. Steekt de langwerpige pin door het product heen of is deze tot op het bot in het product gestoken dan verstoort dit je juiste meting. Om dit tegen te gaan zijn er sinds 2015 kerntemperatuurmeters in ovens verkrijgbaar met meerdere sensoren. Ook bij onjuist gebruik zijn dan perfecte resultaten mogelijk.Voor meer informatie over het onderwerp ovens ga terug naar deze pagina.