Keukenboilers

Uit KeukenWiki
Keukenboiler

Een keukenboiler zorgt voor direct warm water in de keuken. In plaats van warm water te tappen uit de combiketel of een andere warm water voorziening in de woning wordt er direct warm water uit de keuken boiler getapt.

Toepassing[bewerken | brontekst bewerken]

In elke keuken kan een keukenboiler worden geplaatst. Vaak wordt deze geplaatst in de kast onder de spoelbak. Een keukenboiler kan worden geplaatst uit oogpunt van comfort (zeer snel warm water voorhanden) of vanuit praktisch oogpunt (er is geen warmwaterleiding aanwezig). De keukenboiler zorgt voor de warmwater voorziening richting de keukenkraan.

Types[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn verschillende type keukenboilers verkrijgbaar. Afhankelijk van waar de boiler moet worden geplaatst, hoeveel inhoud de boiler moet hebben en hoe deze moet worden aangesloten kan er een keuze worden gemaakt.

Plaats boiler[bewerken | brontekst bewerken]

Spoelbakkast
Een keukenboiler kan worden geplaatst in de keukenkast onder de spoelbak. Het kan zijn dat er niet genoeg ruimte is in deze kast of dat kastruimte schaars is en deze ruimte niet 'verspild' kan worden aan een boiler. Een handige oplossing om deze ruimte te besparen is het plaatsen van een plintboiler.

Plintboilers
Deze boilers passen onder de kasten achter de plint. Zo is de boiler mooi weggewerkt en neemt het geen bruikbare ruimte in beslag.


Plintboiler

Hoeveelheid warm water[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de plaatsing is ook belangrijk hoeveel warm water er nodig is in de keuken. Er zijn boilers verkrijgbaar met een inhoud van 5 liter tot 20 liter. Het aantal liters warm water dat een boiler levert is afhankelijk van de instelling van de boiler. De temperatuur van het warme water kan vaak op de boiler worden ingesteld. Hoe lager de temperatuur van het water hoe meer liters uit de boiler kan worden getapt.

Aansluiting[bewerken | brontekst bewerken]

Koudwaterleiding
Als er een koudwaterleiding aanwezig is in de keuken en geen warmwaterleiding, dan kan de boiler probleemloos op de koudwaterleiding aangesloten worden.

Hotfill boiler[bewerken | brontekst bewerken]

Het kan ook zijn dat in de keuken een warm- én koudwaterleiding aanwezig is. In dat geval mag de warmwaterleiding niet worden afgedopt i.v.m. wetgeving rond de legionella bacterie. In de doodlopende leiding ontstaat stilstaand water dat kan zorgen voor bacteriegroei. Onder andere om deze reden is de Hotfill boiler ontwikkeld. Deze boilers kunnen aangesloten worden op de warmwaterleiding. Het is dan mogelijk om toch een keukenboiler te installeren ondanks de aanwezigheid van een warmwaterleiding. Een ander bijkomend voordeel is dat deze boilers minder energie verbruiken dan standaard boilers. Dit komt doordat de boilers worden gevuld met warm water en daardoor het water minder hoeven te verwarmen.

Installatie[bewerken | brontekst bewerken]

De installatie van een keukenboiler is vrij eenvoudig. De benodigde materialen worden meegeleverd met de boiler. Voor de keukenboiler wordt een aansluitset gemonteerd. Deze aansluitset zorgt ervoor dat de boiler de extra druk die vrijkomt bij het verwarmen van het water kwijt kan. Het water dat daarbij naar buiten komt wordt via de aansluitset naar de sifon afgevoerd. Als laatste wordt de warmwateraansluting van de kraan aangesloten op de boiler.

Verbruik[bewerken | brontekst bewerken]

Het stilstandverlies van de verschillende systemen is afhankelijk van de grootte van de boiler en varieert van 17 Watt tot 28 Watt per uur. Met de volgende calculatie is te berekenen hoerveel euro dat per jaar is: verbruik in watt / 1000 * 24 uur * 365 dagen * prijs per kwh = totale kosten per jaar (rekenvoorbeeld bij een boiler met een stilstandverlies van 17 Watt met een kwh prijs € 0,23: 17/1000*24*365*0,23= € 34,25). Bij het gebruik van een keukenboiler worden er wel weer kosten bespaard op de hoofd warmwatervoorziening van de woning en er wordt geen onnodig koud water verspild bij het wachten op warm water in de keuken.



Ga terug naar het onderwerp Losse keukenapparaten als je hier nog meer over wilt weten.