Keukenkranen

Uit KeukenWiki
Keukenkraan

In elke keuken is een goede keukenkraan een vereiste. Een kraan is immers het meest gebruikte accessoire in de keuken. Om de juiste kraan op de wens van de gebruiker af te stemmen is belangrijk om te weten welke keuzes er allemaal gemaakt kunnen worden.

Types/soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Het verschil in kranen zit vaak in de bediening, functies en het design.

Bedieningsmogelijkheden[bewerken | brontekst bewerken]

Eenhendel mengkraan[bewerken | brontekst bewerken]

Bij een éénhendel mengkraan kan warm en koud water worden ingesteld door slechts één hendel te gebruiken.

Tweegreepskraan[bewerken | brontekst bewerken]

Bij een tweegreepskraan heeft warm en koud ieder een eigen greep. Mengen wordt gedaan door deze apart in te stellen.

Touch kraan[bewerken | brontekst bewerken]

Bij een touch kraan gaat de kraan aan door enkel de kraan aan te raken. Het water gaat dan vaak lopen tot de kraan weer wordt aangeraakt.

Infrarood kraan[bewerken | brontekst bewerken]

Een infrarood kraan werkt met een sensor. Door een hand voor die sensor te houden gaat de kraan automatisch aan of uit.


Extra functies[bewerken | brontekst bewerken]

Welke extra functies heeft een keukenkraan:

Met (uitrekbare) handdouche/spoeldouche[bewerken | brontekst bewerken]

Een handdouche is handig bij het schoonmaken van bijvoorbeeld de vaat, maar ook de spoelbak zelf. Vaak zit op de kraan naast de normale straal ook de mogelijkheid om de straal om te zetten in een krachtigere sproeistand.

Met uittrekbare uitloop[bewerken | brontekst bewerken]

Het verschil tussen een handdouche en een uittrekbare uitloop is dat er bij de uittrekbare uitloop een groter deel van de uitloop uit de kraan getrokken kan worden. Hier zit meestal geen sproeistand op.

Gefilterd water[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn verschillende kranen op de markt met gefilterd water. In veel gevallen is dit een aparte kraan, maar het is ook mogelijk om dit als derde functie in de kraan te hebben. De filters die leverbaar zijn bestaan uit 2 soorten: filters met actieve kool (geur en smaak) maar ook geavanceerde filters zijn leverbaar, deze filters halen meerdere stoffen uit het water, zoals kalk, medicijnen, metalen, etc.

Gekoeld water[bewerken | brontekst bewerken]

Kranen die water koelen d.m.v. een koeler.

Koolzuur toevoegen[bewerken | brontekst bewerken]

Bruiswater-multifunctionele-kraan.jpg

Systemen met koolzuur toevoeging zijn ook verkrijgbaar.

Let op![bewerken | brontekst bewerken]

Bij sommige merken is de koel, koolzuur en filterfunctie in één systeem gecombineerd. Dit systeem wordt in de spoelkast gemonteerd.

Kokend water[bewerken | brontekst bewerken]

Populair is de kraan met als extra functie kokend water. Ook hierin is het onderscheid te maken in kranen die enkel kokend water geven en kranen die koud, warm én kokend water geven. Bij de planning van een kokendwaterkraan is het belangrijk rekening te houden met de plaatsing van een kokendwaterboiler.

Gefilterd én kokend water[bewerken | brontekst bewerken]

De meest uitgebreide keukenkraan geeft naast warm en koud water ook de mogelijkheid om gefilterd en kokend water te tappen.


Materiaal[bewerken | brontekst bewerken]

Een keukenkraan is vaak gemaakt van messing of rvs. In het geval van messing komt hier nog finishing overheen, zoals bijvoorbeeld chroom. Deze toplaag bepaalt de kleur van de kraan. Vaak wordt deze kleur aangebracht d.m.v. het dompelen van de kraan in opvolgende baden met deze kleur of d.m.v. pvd (physical vapor deposition) techniek.

Pvd Techniek (pvd)[bewerken | brontekst bewerken]

Kranen en spoelbakken kunnen worden gekleurd door middel van de Pvd-techniek. PVD staat voor Physical Vapour Deposition. Dit is een moderne, milieuvriendelijke, technologie waarbij door condensatie van atomen of moleculen uit een gas of damp, dunne, maar zeer harde kleurlagen worden aangebracht op een metalen drager. Meestal is de drager messing of rvs. Door deze techniek blijft de metaalglans en borsteling van het metaal behouden, maar dan gekleurd.

Vorm Keukenkraan[bewerken | brontekst bewerken]

Uiteraard speelt ook de vorm van de keukenkraan een grote rol bij de keuze. In de basis zijn drie vormen te onderscheiden, een keukenkraan met:

  • Lage uitloop
  • Medium uitloop
  • Hoge uitloop

Hoge uitloop[bewerken | brontekst bewerken]

De hoge uitloop is dan weer onder te verdelen in verschillende vormen. Zoals een ronde, haakse en rechte uitloop. Elke vorm heeft weer voor- en nadelen. Bijvoorbeeld een medium en hoge uitloop zijn heel praktisch in gebruik omdat daar eenvoudig een pan onder kan worden geplaatst. Een nadeel kan zijn dat het meer spettert.

Montage[bewerken | brontekst bewerken]

Bladmengkraan[bewerken | brontekst bewerken]

Keukenkranen worden in de meeste gevallen op het werkblad achter de spoelbak geplaatst. Bij de planning is het belangrijk om in de gaten te houden hoe ver de hendel naar achteren gaat. Bijvoorbeeld als er een achterwand of een vensterbank achter de kraan zit kan het nogal eens voorkomen dat de hendel niet helemaal naar achteren kan. Ook belangrijk bij de keuze voor een kraan is om rekening te houden met mogelijk naar binnen opendraaiende ramen, voor deze situaties zijn er neerklapbare kranen leverbaar.

Wandmontage[bewerken | brontekst bewerken]

Een andere veel gebruikte methode is wandmontage, dit is onderverdeeld in opbouw en inbouwmontage.

Onderhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De levensduur van een kraan kan worden verlengd d.m.v. het plegen van periodiek goed onderhoud. Als eerste is het belangrijk om de kraan goed schoon te houden. Na gebruik een droge doek over de kraan halen is hierbij al voldoende. Bij het reinigen van de kraan kunnen beter geen agressieve schoonmaakmiddelen worden gebruikt. Deze middelen tasten de finishing van de kraan aan, geadviseerd wordt om een sopje van afwasmiddel hiervoor te gebruiken. De meeste binnenwerken zijn tegenwoordig voorzien van keramische schijven. Belangrijk is dat het binnenwerk regelmatig kalk en vuil vrij wordt gemaakt. De belangrijkste oorzaak van een slecht functionerend binnenwerk is gruis en kalkaanslag. Gruis kan worden voorkomen door een filterstopkraan te plaatsen op de leiding. De filter in deze stopkraan vangt dan het vuil op zodat het niet in de kraan komt. Kalk kan van het binnenwerk worden verwijderd door het binnenwerk te laten weken in natuurazijn. Hierna uiteraard het binnenwerk weer goed schoonspoelen. Tip: Zet alvast een emmer met schoonwater klaar voordat het binnenwerk wordt verwijderd, de kraan is namelijk vanaf dat moment onbruikbaar en kan het binnenwerk niet worden gereinigd nadat het in natuurazijn heeft gelegen.

Leveranciers

Deze pagina is mede tot stand gekomen met behulp van:

Andere merken: Doeco

Edit deze pagina