Koeltechnieken

Uit KeukenWiki

Steeds meer fabrikanten passen diverse koeltechnieken toe om voedsel langer vers te houden. Door gebruik te maken van professionele bewaartechnieken wordt uitdroging van voedsel voorkomen, waardoor het voedsel langer vers blijft. Uit recent onderzoek blijkt dat gezond eten voor steeds meer consumenten belangrijk wordt. Tijd en geld worden steeds kostbaarder; 70% van de consumenten gaat het liefst 1x per week naar de supermarkt en 33% van het gekochte voedsel wordt weggegooid. Voedsel moet dus zo lang mogelijk vers kunnen worden bewaard.

De diverse koeltechnieken die toegepast worden, zijn:

  • Gescheiden koelsystemen
  • Langer-vers lade(s)
  • ventilator
  • Luchtcirculatie op elk niveau
  • Koolstoffilter
  • Snel-koel functie
  • Snel-vries functie
  • Low-frost
  • No-frost

Gescheiden koelsystemen[bewerken | brontekst bewerken]

Twee gescheiden koelsystemen bij koel/vries combinaties één voor het koelgedeelte en het andere voor het vriesgedeelte. Hierdoor bent u verzekerd van de juiste vochtigheidsgraad (65% - 90%) in het koelgedeelte. Voorkomt uitdroging van het voedsel. Het nadeel van één koelsysteem is dat de koude en droge lucht uit de vriezer wordt gebruikt om het koelgedeelte mee te koelen, waardoor de producten in het koelgedeelte sneller zullen uitdrogen.

Langer-vers lade(s)[bewerken | brontekst bewerken]

Dankzij de 0°C diepkoeltechniek in de aparte verslade(s), blijven levensmiddelen drie tot vijf keer langer vers dan in een gewone koelkast, afhankelijk van de leverancier. En als het er vers uitziet en vers smaakt, betekent dit dat vitaminen ook langer bewaard blijven. De verslades kunnen afzonderlijk worden ingesteld. Vlees, kaas en vis worden bijvoorbeeld het best bij 0°C bewaard met een lage vochtigheid, terwijl salades, verse groenten en fruit het best worden bewaard bij hoge vochtigheid.

Ventilator koelkast[bewerken | brontekst bewerken]

Een ventilator in de koelkast zorgt voor een luchtcirculatie waardoor de temperatuur in het koelgedeelte overal gelijk is. Etenswaren blijven langer vers en de consument wordt beschermd tegen gezondheidsrisico's die kunnen ontstaan door de groei van bacteriën.

Luchtcirculatie koelkast[bewerken | brontekst bewerken]

Gekoelde lucht wordt middels openingen gelijkmatig verdeeld over alle compartimenten in de koelkast. Hierdoor ontstaat een natuurlijk en stabiel klimaat waardoor voedsel langer kan worden bewaard. Tevens worden levensmiddelen sneller gekoeld en na het openen van de deur is de koelkast snel weer op de juiste temperatuur.

Koolstoffilter Koelkast[bewerken | brontekst bewerken]

Koolstoffilter in de koelkast. Dit filter zuivert de lucht en voorkomt geuroverdracht in de koelkast. Zelfs bij onverpakte levensmiddelen.

Snel-invries functie[bewerken | brontekst bewerken]

Het snel invriezen van producten zorgt voor een langere en betere bewaring van voedsel. Afhankelijk van het model werkt het vriesgedeelte max. 52 uren doorlopend op een extra lage temperatuur en schakelt na het beëindigen van de invriescyclus automatisch weer terug naar de vooraf ingestelde gewenste temperatuur. Zo worden de levensmiddelen, rekening houdend met de invriescapaciteit (minstens 4,50 kg per 100 l nuttige inhoud), snel ingevroren van +25°C naar -18°C.

Low-Frost[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de keuze van een vriezer of koel/vries combinatie kan het vriesgedeelte LowFrost zijn. LowFrost vriezers hebben verdamperleidingen die in de wanden zijn geïntegreerd. Zo ontstaat er een geheel glad interieur dat ervoor zorgt dat ijs zich minder makkelijk vormt (80% minder). Het ontdooiproces is daardoor snel en eenvoudig.

No-Frost[bewerken | brontekst bewerken]

KoelVriesCombinatie.png

Bij de keuze van een vriezer of koel/vries combinatie kan het vriesgedeelte NoFrost zijn. Geen ijs, geen werk: NoFrost. Het lijkt vreemd, maar het is niet goed om ijs te hebben in een diepvriezer; wanneer het ijs zich opeenhoopt, is de diepvriezer veel minder energie-efficiënt. En uiteraard moet de diepvriezer op een bepaald moment ontdooid worden, hetgeen een vervelend karwei is. De NoFrost modellen hebben een luchtcirculatiesysteem dat ervoor zorgt dat het diepvriesgedeelte ijs- en condensvrij blijft.

Geavanceerde koeltechnieken Hoe meer (geavanceerdere) koeltechnieken een koel- of vrieskast bevat, hoe duurder vaak de aanschafprijs is.
Ga terug naar het onderwerp koelen en vriezen als je hier nog meer over wilt weten.