Vaatwasser extra functies

Uit KeukenWiki

Verlichting Vaatwasser[bewerken | brontekst bewerken]

Sommige luxere modellen zijn voorzien van LED binnenverlichting zodra de deur opengaat. Dit is niet alleen praktisch (even een kopje in een schemerdonkere keuken in de vaatwasser zetten zonder de keukenverlichting aan te doen) maar ook stijlvol.

De bodem van de vaatwasser[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste vloerdelen aan de binnenzijde van de vaatwasser zijn voorzien van een rvs bodem. Bij enkele modellen zijn deze nog voorzien van een hoogwaardige kunststof (polinox), welke technisch niet onderdoet voor de RVS bodem. Echter de meeste mensen geven de voorkeur aan een rvs bodem.

Kunststof en RVS vloer
Kunststof en RVS vloer (Bron: onbekend)

De korven[bewerken | brontekst bewerken]

De duurdere vaatwassers hebben korven van hoogwaardiger materiaal en zijn meestal ook flexibeler qua indeling. Als de korven meerdere op- en inklap mogelijkheden hebben kunnen er eenvoudig verschillende soorten vaat geplaatst worden en kan er in praktijk gewoon meer in. Ook is het handig wanneer de onderste korf geheel naar buiten kan rollen. ook als deze vol beladen is.

De besteklade[bewerken | brontekst bewerken]

De besteklade is een ondiepe lade aan de bovenkant van de vaatwasser. Deze is geschikt om het bestek in op te bergen. Vaatwassers die een besteklade hebben zijn niet voorzien van een bestekmandje. Aan de onderkant is dus meer ruimte voor pannen en schalen. Daarentegen heeft de korf net onder de besteklade weer minder ruimte aan de bovenkant (omdat de besteklade zich daar bevindt) waardoor het plaatsen van bijvoorbeeld hoge glazen minder eenvoudig is.

Besteklade

Bron: Miele NL

Sproeiarmen[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste vaatwassers maken gebruik van 2 sproeiarmen: op de bodem van de vaatwasser en één halverwege onder de bovenste korf. Er zijn ook luxere vaatwassers met 3 sproeiarmen voor een beter resultaat.

Automatisch doseren[bewerken | brontekst bewerken]

De luxere vaatwassers hebben een doseersysteem voor het reinigingsmiddel wat je vult voor meerdere vaatwasbeurten. Bij iedere vaatwas doseert de machine zelf wat er nodig is aan reinigingsmiddel afgestemd aan de vuile vaat.

Warm water aansluiting[bewerken | brontekst bewerken]

Sommige vaatwassers kunnen aangesloten worden op de warmwater aansluiting. Dit geeft tijdsbesparing en is energievriendelijk.

Uitgestelde starttijd[bewerken | brontekst bewerken]

Veel vaatwassers hebben tegenwoordig een in te stellen starttijd. Zodoende kan met profiteren van tijdstippen waarop lagere energietarieven gelden. Er zijn vaatwasser die zelf de voordeligste starttijd kiezen.

Automatisch openen en drogen[bewerken | brontekst bewerken]

Veel vaatwassers openen automatisch de deur na het einde van het programma. Op deze manier drogen serviesgoed en kunststof goed op een zuinige manier.

Vloerprojectie[bewerken | brontekst bewerken]

Bij volledig geëntegreerde vaatwassers is de voortgang van het programma normaliter niet te volgen ivm het ontbreken van een display. Hier is iets op gevonden in de vorm van vloerprojectie. De machine projecteert informatie dmv licht op de vloer zodat de voortgang van het programma (en welk programma) te volgen is. Andere vaatwassers hebben projectie met uitsluitend verlichting zodat je kunt controleren of de vaatwasser aan staat.

Projectie op de vloer van de voortgang van het vaatwasprogramma

Projectie op de vloer van de voortgang van het vaatwasprogramma

Greeploze vaatwasser[bewerken | brontekst bewerken]

Een zeer strakke uitstraling heeft een greeploze vaatwasser. Deze is niet meer te openen via een handgreep maar door tegen de deur aan te drukken of te kloppen.

Smart vaatwasser[bewerken | brontekst bewerken]

De luxeren varianten zijn bedienbaar vanaf de app, al of niet met stembediening. Ook wordt er advies gegeven over welk programma gebruikt kan worden of krijg je een waarschuwing als het reinigingsmiddel bijna op is.

Voor meer informatie over het onderwerp vaatwassers ga terug naar deze pagina.