Koffiegeschiedenis

Uit KeukenWiki
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 7 jan 2016 om 17:24
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Tot 1889 was koffie in het Ottomaanse Rijk en in Ethiopië een verboden drank omdat het werd beschouwd als een moslimdrank. In de 9e eeuw werd koffie voor het eerst geconsumeerd in de Ethiopische hooglanden. Een geitenhoeder zou de invloed van koffiebonen ontdekt hebben toen hij bemerkte dat zijn dieren veel meer energie kregen als ze van een bepaald soort plant de bessen aten.

Vanuit Ethiopië verspreidde de koffie zich naar Egypte en Jemen, vervolgens naar Perzië, Noord Afrika en Turkije. In Europa werd het eerste koffiehuis in 1645 in Venetië geopend. In 1690 telde Parijs 250 koffiehuizen en waren in die periode de Fransen de grootste koffiedrinkers van Europa.

Aanvankelijk beheersten de Arabieren de koffiehandel. Maar in de loop van de zeventiende eeuw werd dit doorbroken door de Nederlanders die op grote schaal koffie importeerden met Amsterdam als het wereldcentrum.

Espressotechniek[bewerken | brontekst bewerken]

Italianen gaven de koffie een geheel andere waarde door de gemalen bonen onder druk te laten wellen waardoor een krachtiger aroma ontstond. Dit leidde uiteindelijk tot de befaamde espressotechniek. Toch zijn het wereldwijd lang niet de grootse koffiedrinkers. Dit zijn de Noord Europeanen(Finland-Zweden-Noorwegen).Daarentegen zijn het wel de Italianen die het beeld van koffie in de wereld en zeker in Nederland bepalen door hunbefaamde espressomachines in vele soorten, modellen en maten.

Barista[bewerken | brontekst bewerken]

De barista is de expert op het gebied van koffie en weet waar in de wereld de plantages zijn die de beste koffiebonen leveren. Een barista kan en weet door blends samen te stellen de beste smaken uit de (espresso)bonen te halen om vervolgens de lekkerste espresso of cappuccino te maken. Het gaat allereerst om de kwaliteit van de bonen, dan om het branden en het maalsel en dan pas om de machine.

Uitspraken van barista Liesbeth Sleijster:

  • “Ondanks al mijn kennis en ervaring ben ik nog steeds een fan van het ouderwetse filterapparaat. Er is helemaal niets mis mee!”
  • “Echter de smaak van de koffie van het populaire vrijstaande apparaat dat sterk aan de verbreding van de koffieconsumptie in Nederland heeft bijgedragen is naar mijn beleving die van karton en heeft nauwelijks met die van koffie van doen!”


Koffie wordt in talloze varianten gedronken. De begrippen, hoe kan het anders, zijn Italiaans. Ze zijn onder te verdelen in:

  • koffie normaal
  • espresso
  • varianten op koffie normaal en espresso





Voor meer informatie over het onderwerp koffieapparaten ga terug naar deze pagina.