Kokendwaterkranen: verschil tussen versies

Uit KeukenWiki
Regel 37: Regel 37:
  
 
==Veiligheid==
 
==Veiligheid==
 +
Veiligheid is zeer belangrijk bij de keuze voor een kokendwatersysteem. Zonder goede kinderbeveiliging zit een ongeluk in een klein hoekje. De fabrikanten hebben om deze reden op alle kranen een zeer goede kinderbeveiliging aangebracht. Het is hierdoor niet mogelijk dat kleine kinderen per ongeluk d ekraan gebruiken. De te onderscheiden beveiligingen zijn:
 +
* schuif en draai bediening: eerst wordt op de hendel de blokkade eraf geschoven en vervolgens naar achter gedraaid. Na gebruik schiet de hendel automatisch terug door de ingebouwde veer.
 +
* druk en draai bediening: eerst wordt op de hendel de blokkade eraf gedrukt en vervolgens naar achter gedraaid. Na gebruik schiet de hendel automatisch terug door de ingebouwde veer.
 +
* tiptoets bediening: Door op de boiler in te stellen hoevaak de tiptoets ingedrukt moet worden is de kraan goed beveiligd. Daarnaast moet er worden gedruk tin een bepaald ritme, waardoor het voor kinderen niet te gebruiken is.
 +
* druk en draai lichtgevende ring op het kraanhuis: Op het kraan is een ringe geplaats die twee keer moet worden ingedrukt en vervolgens gedraaid. De ring licht hierbij rood op zodat het duidelijk is dat het om kokend water gaat.
  
 
==Installatie==
 
==Installatie==

Versie van 13 feb 2015 11:16

Heetwaterapparatuur wordt steeds populairder in de nederlandse keuken.

Toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

De kranen worden vaak geassocieerd met thee drinken. Echter deze kranen kunnen voor veel meer toepassingen worden gebruikt:

  • Tomaten ontvellen
  • Pasta koken
  • Pannen afspoelen
  • Babyflesjes klaar maken en reinigen
  • Blancheren
  • Instant soep en noodles
  • etc.

Doordat steeds meer mensen de brede inzetbaarheid van deze kranen inziet wordt dit apparaat steeds meer ingepland.

Types[bewerken | brontekst bewerken]

Kranen

Over het algemeen zijn er twee types te onderscheiden: kranen met alleen kokendwater en 3-in-1 kranen met warm koud en kokend water in één kraan. In het verleden werden enkel kranen verkocht met kokend water naast de normalen keukenkraan. Sinds de komst van de 3-in-1 kraan wordt deze groep steeds kleiner en krijgt de 3-in-1 kraan de overhand. Het grote voordeel hiervan is dat er nog maar één kraangat nodig is in de keuken en dat de huisige kraan eenvoudig kan worden vervangen door een 3-in-1 kraan zonder een extra gat te boren in het werkblad.

Binnen de kranen zijn twee soorten bediening te onderscheiden:

  • mechanisch, de mechanische kranen worden bediend door simpelweg de hendel van het veiligheidsslot te halen en te draaien
  • elektronisch, de elektronische kranen daarentegen werken d.m.v. een tiptoets bediening of een lichtgevende ring die moet worden ingedrukt.

De mechanische bediening schiet automatisch terug na gebruik van kokendwater, dit heeft een elektronische beidening niet. Bij het tappen van een grote hoeveelheid kokend water (bijvoorbeel pan vullen) is een elektronische bedieninging praktischer, omdat de hendel niet continu opengehouden hoeft te worden.


Boilers

De verschillen in de boilers zit hoofdzakelijk in het materiaal, inhoud en output. De materialen die worden gebruikt zijn koper, rvs en titanium. De inhoud van de boilers varieert van 3 liter tot 8 liter. Belangrijk bij de keuze van type boiler is hoe de situatie in de keuken is en hoeveel water er gewenst is.

Er zijn twee soorten boilers te onderscheiden: enkel kokendwater boilers en boilers die naast kokend water ook warm water geven. Als er in de keuken reeds een warm- en koudwaterleiding ligt is een boiler met alleen kokenwater voldoende. Ligt er in de keuken enkel een koudwater leiding dan is een gecombineerde boiler (warm én kokend) van toepassing. Enkel kokend water boilers kunnen ook gecombineerde boilers worden door het monteren van een mengset. Deze mengset voegt aan het kokend water uit de boiler koud water toe waarna warm water naar de kraan wordt geleid.

Veiligheid[bewerken | brontekst bewerken]

Veiligheid is zeer belangrijk bij de keuze voor een kokendwatersysteem. Zonder goede kinderbeveiliging zit een ongeluk in een klein hoekje. De fabrikanten hebben om deze reden op alle kranen een zeer goede kinderbeveiliging aangebracht. Het is hierdoor niet mogelijk dat kleine kinderen per ongeluk d ekraan gebruiken. De te onderscheiden beveiligingen zijn:

  • schuif en draai bediening: eerst wordt op de hendel de blokkade eraf geschoven en vervolgens naar achter gedraaid. Na gebruik schiet de hendel automatisch terug door de ingebouwde veer.
  • druk en draai bediening: eerst wordt op de hendel de blokkade eraf gedrukt en vervolgens naar achter gedraaid. Na gebruik schiet de hendel automatisch terug door de ingebouwde veer.
  • tiptoets bediening: Door op de boiler in te stellen hoevaak de tiptoets ingedrukt moet worden is de kraan goed beveiligd. Daarnaast moet er worden gedruk tin een bepaald ritme, waardoor het voor kinderen niet te gebruiken is.
  • druk en draai lichtgevende ring op het kraanhuis: Op het kraan is een ringe geplaats die twee keer moet worden ingedrukt en vervolgens gedraaid. De ring licht hierbij rood op zodat het duidelijk is dat het om kokend water gaat.

Installatie[bewerken | brontekst bewerken]

Verbruik[bewerken | brontekst bewerken]

Onderhoud[bewerken | brontekst bewerken]