Help:Basis

Uit KeukenWiki
Versie door Test (overleg | bijdragen) op 5 feb 2014 om 20:03 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Dit artikel zet de basisbeginselen van een wiki uiteen. Via de links kunt u dieper op een deelonderwerp ingaan. ==Wat is een wiki?== "Een wiki is een verzameling h...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Dit artikel zet de basisbeginselen van een wiki uiteen. Via de links kunt u dieper op een deelonderwerp ingaan.

Wat is een wiki?[brontekst bewerken]

"Een wiki is een verzameling hypertextdocumenten maar ook de hiervoor benodigde software. Een wiki is een applicatie of computerprogramma, waarmee webdocumenten door meer redacteuren samen kunnen worden bewerkt. Bekende voorbeelden van wiki's zijn Wikipedia en Wikia. De term is afgeleid van het woord wiki wiki, dat uit het Hawaïaans komt en 'snel, vlug, beweeglijk' betekent." (Bron: Wikipedia)

Wikipedia is een wiki[brontekst bewerken]

Volgens die definitie is Wikipedia een wiki. Er zijn er veel meer. Bijvoorbeeld de WoonWerkWiki. Iedereen kan een wiki beginnen. De software is gratis te downloaden ([1]).

Hoe gebruik je een wiki?[brontekst bewerken]

Er zijn talloze toepassingen vor wiki's. Het is maar net wat de eigenaar voor heeft en wat de redacteuren en bewerkers er van maken. De WoonWerkWiki is opgezet als encyclopedie voor de woonbranche. Er staat diepgaande informatie in over meubels, technieken, processen, materialen en noem maar op. Iedereen heeft toegang tot deze artikelen. Om de artikelen makkelijker vindbaar te maken, zijn er verschillende manieren om te navigeren.

Het bewerken van artikelen[brontekst bewerken]

Registratie[brontekst bewerken]

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen artikelen bewerken. Registreren kan met een gebruikersnaam, e-mailadres en zelfgekozen wachtwoord. Registratie is noodzakelijk om misbruik en spam te voorkomen.

Bewerken[brontekst bewerken]

Het bewerken van artikelen werkt anders dan het bewerken van een "gewoon" document. Platte tekst kunt u gewoon typen, maar verdere opmaak moet je toevoegen met zogenoemde wikicode. Dikgedrukte tekst krijgt u door de tekst tussen aanhalingstekens te plaatsen: ''voorbeeld'' wordt voorbeeld. Een link naar een andere pagina in de wiki maakt u met dubbele vierkante haken: [[Voorbeeld]] wordt Voorbeeld. Deze link is rood, omdat de pagina "Voorbeeld" niet bestaat.

Moeilijk? Nee hoor[brontekst bewerken]

Op de pagina Bewerken leggen we de belangrijke opmaakcodes uit. Het zijn er maar een paar. En als u een tekst gaat bewerken, kunt u met de nop "Hulp" boven het bewerkingsveld de verschillende codes nog eens tevoorschijn halen. Het is misschien even wennen, maar dat duurt niet lang.