Modulair kook-element Inbouwfriteuse
Een frituurpan of friteuse wordt gebruikt om in vet of olie bepaalde gerechten te frituren. De olie wordt verwarmd tot ongeveer 180 - 200 °C.
Soorten inbouwfriteuses[bewerken | brontekst bewerken]
Met aftapmogelijkheid[bewerken | brontekst bewerken]
Het aftapventiel is ervoor om de oude vetten of olie te verversen. Deze mogelijkheid is merkafhankelijk. Een reden om voor een aftapventiel te kiezen is dat er veel gefrituurd wordt en het vet dus vaak ververst moet worden.
De technische opbouw van een friteuse is betrekkelijk simpel. Het bestaat uit een komvormige rvs bak met midden onderin een afsluitkraan, die aan de onderzijde te bedienen is. Verder zit er een opklapbare verwarmingsspiraal in, die wordt aangestuurd met een standenknop die de thermostaat bedient.
Zonder aftapmogelijkheid[bewerken | brontekst bewerken]
Bij de modellen die niet aftapbaar zijn is er sprake van een bak en een inzetbak, die ook wel pan wordt genoemd, waar het vet ingaat en die bij het verversen er moet worden uitgenomen.
Installatie[bewerken | brontekst bewerken]
Een friteuse is, afhankelijk van het merk, 18 tot 25 cm diep. Daar komt bij de aftapmodellen de kraan van 6 à 7 cm nog bij. Ondanks de trend naar dikke werkbladen van 8 of 10 cm, kan er onder een friteuse dus sowieso geen lade geplaatst worden. Er moet ook goed op de afstand, die het apparaat onder het werkblad uitsteekt, worden gelet.
Ook uittrekelementen, ofwel pannenladen, passen vaak niet. Het is aan te bevelen een deur onder het inbouwelement te plaatsen, om onder andere goed bij de kraan te kunnen. Soms kan het voor de planning beter zijn een model te kiezen dat geen kraan heeft. Hier zit altijd een tegenstrijdigheid in met wat de klant wil, het merk waar voor gekozen wordt dat vaak samenhangt met de verdere apparatuur en de realiteit in de planning c.q. de benutting van de ruimte.
Voordelen inbouwfriteuse[bewerken | brontekst bewerken]
- Comfort en status; geen losse friteuse die moet worden gepakt en weer opgeborgen
- Bij de geavanceerdere apparaten een uitstekend bakresultaat
Nadelen inbouwfriteuse[bewerken | brontekst bewerken]
- De frituurlucht is een sterke geur die vrijwel geen enkele afzuigkap laat verwijderen
- Frituurdampen bevatten vet dat neerslaat op muren en plafonds van keukens
- Het is aanzienlijk duurder in aanschaf dan een losse frituurpan
Koudezone[bewerken | brontekst bewerken]
Van belang is dat er in een friteuse een zogenaamde koudezone is in de pan waar frituurresten zich kunnen verzamelen en niet verbranden. Hierdoor gaat het vet een stuk langer mee en heeft het te bakken gerecht geen verbrande, en dus ongezonde, resten.
Zonebekken[bewerken | brontekst bewerken]
Luxere apparaten kennen een drie zonebekken; De bovenste zone is om overschuimen van het vet of de olie tegen te gaan. De middenzone is de zone waar de korf geheel inzakt en is de feitelijke frituurzone. De onderste en taps toelopende zone is dan de koudezone.
Onderhoud[bewerken | brontekst bewerken]
Of er nu sprake is van een friteuse met een inzetbak of een friteuse met een aftapventiel, het gebruikte vet/olie vervuilt en moet van tijd tot tijd worden ververst.
Zonder aftapmogelijkheid[bewerken | brontekst bewerken]
Bij de modellen met inzetbak kan dit het beste door de warmtespiraal bij het afkoelen uit de olie te verwijderen en deze op te klappen en dan de olie verder te laten afkoelen. Vervolgens de bak uit de friteuse nemen en dan de olie uitschenken via een trechter in een plastic aftapbakje. Let op: vervuilde olie wordt als chemisch afval aangeboden. Het geheel kan men ook laten afkoelen en dan het vet uitscheppen, verpakken en als chemisch afval aanbieden. Hoe dan ook, met een inzetbak werkt alles van bovenaf.
Met aftapmogelijkheid[bewerken | brontekst bewerken]
Bij de modellen met een aftapventiel werkt het in beginsel als bij een inzetbak. De olie wordt afgekoeld, maar deze dient wel voldoende vloeibaar te zijn om via de aftapkraan afgetapt te kunnen worden. De aftapkraan wordt gezien als comfortverhogend. Zorg wel dat er altijd voldoende ruimte is onder de aftapkraan om een plastic aftapbakje te kunnen plaatsen.
Let op![bewerken | brontekst bewerken]
Een klant die een friteuse of grill wil, geeft dit meestal in een vroeg stadium van het verkoopgesprek aan. Hier dient rekening mee te worden gehouden met de verdere planning van de keukenindeling. De aanwezigheid van friteuse of grill bepaalt bijvoorbeeld mede het aantal laden en/of uitrekelementen dat kan worden geplaatst.
Voor meer informatie over het onderwerp kookplaten ga terug naar deze pagina.