Kookplaten: verschil tussen versies

Uit KeukenWiki
Regel 57: Regel 57:
  
 
Back to: [[Kookplaten]]
 
Back to: [[Kookplaten]]
 
+
{{keukens}}
 
<!-- imported from file: 00000218.html-->
 
<!-- imported from file: 00000218.html-->

Versie van 21 jul 2014 10:26




De kookplaat is één van de meest gebruikte apparaten in de keuken en steeds vaker ook visueel een belangrijk onderdeel. Tegenwoordig kun je koken door gebruik te maken van gas of elektriciteit.

Gas en elektriciteit[bewerken | brontekst bewerken]

Bij koken met behulp van een kookplaat is gas in Nederland van oudsher favoriet. Gas vertegenwoordigt ongeveer 75 à 80 %van de omzet in kookplaten. Elektrisch koken is nooit echt populair geworden. Betrekkelijk nieuw is de inductiekookplaat, met elektriciteit als energiebron, waarvan het gebruik lijkt op dat van gas, zoals de snelle regelbaarheid. Naarmate deze platen verder ontwikkeld zijn, met meer vermogen per kookelement en de prijzen zijn afgenomen is de vraag naar dit type plaat toegenomen en doet het koken op gas inmiddels concurrentie aan.

De ontwikkeling van gezonder koken heeft ook invloed op de keuze voor een type kookplaat. Kenners verwachten dat het aantal kookzones en kookpitten zal afnemen en de groei van de vijf- of zespits platen stopt. Ook wordt het een tendens om te kiezen voor een wokbrander op gas, opgenomen in een meerzone inductieplaat. Een logische vervolgstap is dat het combineren van bijvoorbeeld gas met inductie, of gas met keramisch, ook wel bekend als Domino, echt door gaat breken.

Plaatsing[bewerken | brontekst bewerken]

Als de kookplaat naast een muur of een hoge kast komt te liggen, is het nodig ruimte vrij te houden om er goed bij te kunnen en dat de hitte vrij kan komen. Deze ruimte is nog belangrijker als ook de bedieningsknoppen aan de rechterzijde zitten. Maar tegenwoordig zitten de bedieningsknoppen, bij keramisch of inductie vaak tip- of sensortoetsen, aan de frontzijde. Voor linkshandigen is het sowieso aan te bevelen de bediening aan de frontzijde te plaatsen en hierbij goed op de werkrichting in relatie tot de spoelbak te letten.

Laden[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat in kleine keukens zuinig moet worden omgesprongen met plekken voor laden, is van belang dat de plaat aan de onderzijde (vrijwel) niet door het blad steekt. Hierdoor is er plek voor een lade, en voorkom je dat er bestek of andere voorwerpen die in een lade worden opgeborgen blijven haken en de lade bij openen blijft steken of niet meer open kan. De tendens naar dikkere werkbladen lost dit voor een deel op.

Ook zijn er gaskookplaten die aan de onderzijde gevoelig zijn voor luchtwerveling als een lade of een deur gesloten wordt. Om dit op te lossen moet een tussenbodem worden aangebracht. Keukenfabrikanten doen dit bij bijbehorende kookplaatkasten vaak automatisch. Sommige fabrikanten maken gaskookplaten speciaal voor het lagere prijssegment met een inbouwdiepte van slechts 3 cm. Dit is aangepast op de werkbladen van bijvoorbeeld Kunststof HPL met een basisdikte van 30 tot 40 mm.

Gas of elektra?[bewerken | brontekst bewerken]

Deze keuze voor gas of elektra hangt van meerder factoren af. Stel samen met de klant altijd drie vragen:

  • Welke energiebron is beschikbaar?
  • Waar is de klant aan gewend?
  • Welke eisen zijn er met betrekking tot stijl?


Beschikbaarheid energiebron[bewerken | brontekst bewerken]

Bekijk welke energiebron beschikbaar is, zonder dat hoge kosten nodig zijn om de plaat te kunnen aansluiten. Bij elektrische kookplaten kan er vaak een uitbreiding van de groepenkast, zoals een kookgroep, nodig zijn. Dit kost al gauw €1000 en is voornamelijk bij (oudere) woningen met een verdeling in twee of drie groepen nodig. Daarnaast zijn er gebieden waar geen gas maar alleen maar elektra voorkomt, zoals in Almere.

Gewenning[bewerken | brontekst bewerken]

Kijk ook naar waar de klant aan gewend is. Raad nooit een overschakeling op een dwingende manier aan als een klant al jaren op gas kookt en aangeeft niet te willen overschakelen op elektra.

Stijl[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de vormgeving van gaskookplaten steeds strakker wordt, winnen de elektraplaten het vaak op stijl. Iets dat betrekkelijk nieuw is, maar in het luxe marktsegment al een trend, is dat ook gaskookplaten vlak in werkbladen van bijvoorbeeld graniet kunnen worden opgenomen. Bij keramisch en inductie was dit al mogelijk.

Meer over kookplaten[bewerken | brontekst bewerken]

Lees meer over:

  • Energieklasse, verwijderingsbijdrage kookplaten
  • Bediening solo kookplaten
  • Bediening met fornuis
  • Bediening met schakelpaneel

Back to: Kookplaten