Inductiekookplaat

Uit KeukenWiki

Een inductiekookplaat wekt warmte op door middel van magnetische spoelen. Na het inschakelen van de kookplaat wordt deze niet warm. Pas als er een pan met een magnetische bodem op staat, ontstaat er warmte en wordt het gerecht verwarmd. De pan wordt dus rechtstreeks verwarmd, in plaats van dat eerst de kookplaat verwarmd wordt en daarna de pan. Dit betekent dat vrijwel alle warmte die ontstaat direct naar de panbodem gaat en dus niet verloren gaat. Wanneer de pan van de kookplaat wordt afgehaald, wordt er geen warmte meer opgewekt. Hierdoor is de kookplaat relatief snel afgekoeld.

Verschillende inductiespoelen


Panbodem
De pan moet een gladde, vlakke en ijzerhoudende bodem (magnetisch) hebben. Geëmailleerd staal en gietijzer bijvoorbeeld. Kies daarom voor een pan die geschikt is om te gebruiken voor inductie (dit kun je zelf testen door een magneetje onder de panbodem te houden, als deze blijft hangen is de pan geschikt voor inductie).

Let op!
Pannen waarmee op gas is gekookt kunnen meestal niet op inductie gebruikt worden, omdat de bodem niet meer vlak is. Bij pannen van gietijzer blijft de bodem vaak wel vlak zodat naderhand toch op inductie gebruikt kunnen worden.


Inductiepannen

Uitvoeringen
Ook inductiekookplaten zijn er in verschillende formaten en afwerkingen. De basis is altijd van glas, maar sommigen zijn afgewerkt met een facet geslepen rand of met een rvs kader eromheen. Bij inductie zijn er uitvoeringen met cirkels die de grootte van de kookzone (en de pan) aangeven, maar er zijn ook uitvoeringen met flexibele kookzones die zich automatisch aanpassen aan de grootte van de pan. Dit biedt een grote mate van flexibiliteit omdat de gebruiker niet gebonden is aan een vaste kookzone. Tevens kan bij sommige uitvoeringen een aantal zones worden gekoppeld tot één grote zone voor bijvoorbeeld een vis- of braadpan. Dit wordt een brug-functie genoemd. En er zijn zelfs inductiekookplaten die zonevrij zijn. Daarbij maakt het niet uit waar je de pan op de kookplaat neerzet, want deze wordt automatisch herkend. Wok-inductie kenmerkt zich door een ronde uitsparing in de inductie-kookplaat waar precies een wokpan in past. Een dergelijk systeem wordt vaak als modulair kookelement ingezet. Er is ook een merk dat een wok-inductiering levert, welke op de vlakke inductiekookplaat wordt geplaatst. Indien de daarvoor geschikte wokpan op de ring wordt geplaatst wordt de pan verhit en kan er gewokt worden. Zodoende hoeft er geen speciale wokinductie kookplaat te worden aangeschaft.


Inductiekookplaten zijn nauwkeurig te reguleren en werken meestal met een touch-control bediening. Een inductiekookplaat heeft vaak ook veel functies, zoals een timer, booster (voor extra vermogen op een zone om iets snel aan de kook te brengen of aan te braden), pauzefunctie en een nauwkeurige temperatuurregeling. Afhankelijk van het benodigde vermogen, wordt een inductiekookplaat meestal ook op minimaal 2 elektragroepen aangesloten (soms zelfs 3). Dit wordt een 2- of 3-fasen aansluiting genoemd. Ook deze kookplaat wordt zonder stekker (perilex) geleverd en vaak ook zonder aansluitsnoer. Laat de installatie uitvoeren door een erkend installateur.

Eigenschappen inductiekookplaten[bewerken | brontekst bewerken]

Oppervlakte temperatuur

 • 110 ºC

Warmte omzetting & Overdracht

 • Magnetisch
 • Inductiewarmte met magnetisch veld

Voor- en nadelen inductiekookplaten[bewerken | brontekst bewerken]

Voordelen

 • Zeer snel
 • Stabiliteit (vlakke ondergrond)
 • Makkelijk schoon te maken (vloeistoffen die overkoken kunnen niet inbranden)
 • Relatief veilig
 • Energie efficiënt
 • Uiterst nauwkeurige temperatuurregeling

Nadelen

 • Relatief duur in aanschaf
 • Speciale pannen nodig

Voor meer informatie over het onderwerp kookplaten ga terug naar deze pagina.

Leveranciers

Deze pagina is mede tot stand gekomen met behulp van:

Edit deze pagina