Plafondunits

Uit KeukenWiki
Plafondunit sfeer

Plafondunit sfeer[bewerken | brontekst bewerken]

Een plafondunit geeft ruimte in de keuken aangezien deze in het plafond wordt ingebouwd. De plafondunit is uitermate geschikt om toe te passen in een eiland opstelling.
Een plafondunit komt vooral tot zijn recht in een leef-keuken met een kookeiland. Vaak is er de mogelijkheid de motor extern te plaatsen of te kiezen voor een buitenmotor, zodat de kap vrijwel overal kan worden toegepast. Bij de plafondunit wordt een afstandsbediening meegeleverd. Geavanceerde plafondunits kunnen naar beneden bewegen wanneer er gekookt gaat worden. Zo bevindt zich de afzuigkap dichter bij de af te zuigen kookdampen waardoor het resultaat beter wordt. Dergelijke units hebben ook een afstandsbediening, maar zijn ook vaak voorzien van sensoren en/of werken automatisch samen met de kookplaat.

Monteren van de plafondunit[bewerken | brontekst bewerken]

Een plafondunit wordt in het verlaagde plafond geplaatst. Achter het verlaagde plafond kan het afvoerkanaal geplaats worden voor de kook- of braaddampen afvoer.
Maak de juiste keuze voor de breedte van de plafondunit. Let hierbij op de breedte van de kookplaat. Zorg dat de plafondunit minstens zo breed is of bij voorkeur breder dan de kookplaat. De plafondunit dient gecentreerd boven de kookplaat in het plafond gemonteerd te worden. De maximale hoogte tussen afzuigunit en kookplaat is 160 cm.

Voordelen

  • Vrij zicht in de keuken;
  • Toe te passen met externe motoren waardoor het motor geluid verplaatst kan worden naar een andere ruimte.
  • Ook toe te passen als recirculatie-oplossing
  • Beweegbare plafondunits zuigen beter af.


Nadeel

  • Een plafondunit die zich statisch in het plafond bevindt kan door de grote afstand tot de kookplaat soms minder goed afzuigen, tenzij er sprake is van heel sterke motor (geluid). De kookdampen verdwijnen zo meer de ruimte in. Dit heb je niet bij een afzuigkap die flexbel is en naar beneden komt als er gekookt wordt.


Ga terug naar het onderwerp afzuigkappen als je hier nog meer over wilt weten.