Koelen en vriezen: verschil tussen versies

Uit KeukenWiki
k (Tekst vervangen - '__NOTOC__' door '')
 
(80 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Category:Keukens]]
+
Koelen en vriezen zijn basisfuncties in de moderne keuken. Bij koelen en vriezen worden levensmiddelen zodanig afgekoeld dat de levensduur ervan verlengd wordt. Bij koelen blijft de temperatuur enkele graden boven nul (+4 graden) terwijl bij vriezen de temperatuur onder nul komt (-18 graden). Gekoelde producten kunnen direct gebruikt of verwerkt worden, terwijl bevroren producten vaak eerst ontdooid moeten worden. Bevroren levensmiddelen kunnen aanzienlijk langer bewaard worden. Raadpleeg daarvoor de verpakkingen van de levensmiddelen.<br /><br />

+
'''Warmtepomp'''<br />
 +
Het "hart" van een koelkast en vriezer is een warmtepomp: de koelende werking berust op de verdamping van een vloeistof, in de verdamper door het vernevelen van de vloeistof waarbij verdampingswarmte aan de omgeving wordt onttrokken. De damp wordt in een compressor weer samengeperst en daarna vloeibaar gemaakt onder het vrijkomen van warmte die via een warmtewisselaar of buizenstelsel in de vorm van een rooster (de condensor) aan de omgeving wordt afgegeven.
  
[[Category:Apparaten]] [[Category:Apparaten]] [[Category:Apparaten]] [[Category:Apparaten]] 
+
===Soorten Koel- en vrieskasten===
 +
Er zijn verschillende soorten koel en vriesapparaten voor in de keuken:
 +
* Vrijstaande apparaten
 +
* Onderbouw apparaten
 +
* Inbouwapparaten
 +
<br />
 +
===Nismaten===
 +
De nismaten zijn de hoogte, breedte en diepte van de uitsparing in het keukenmeubel waarin het apparaat wordt geïnstalleerd. <br />
 +
<br />
  
====Omschrijving====
+
''Breedte en diepte''<br />
 +
De breedte is standaard 56 cm en de diepte standaard 55 cm.<br />
 +
<br />
  
Het koelen van levensmiddelen en dranken heeft als doel het zo lang mogelijk te kunnen bewaren. Koelen gaat het vermenigvuldigen van bacteriën - en daarmee samenhangend het bederf van voedsel - tegen.
+
''Nishoogte''<br />
 +
De nishoogte is verkrijgbaar in de volgende maten:
 +
* 88 cm
 +
* 102 cm
 +
* 122 cm
 +
* 140 cm
 +
* 158 cm
 +
* 178 cm
 +
* 185 cm
 +
<br />
  
====Geschiedenis====
+
De gewenste hoogte van het koel/vries apparaat hangt af van de mogelijkheden in de keukenopstelling, wensen van de klant, gezinssamenstelling en werkbare hoogte. Wanneer er nog apparatuur boven de koel/vrieskast wordt geplaatst, is een nishoogte van 102 cm tot maximaal 122 cm wenselijk (afhankelijk van de lengte van de klant). Is er sprake van een eenpersoonshuishouden, wordt er dagelijks (verse) boodschappen gehaald of wordt er geregeld buitenshuis gegeten dan is een minder grote koel/vrieskast nodig dan bij grote gezinnen of wanneer er 1x per week boodschappen wordt gedaan. In het onderstaande overzicht een richtlijn die aangehouden kan worden voor de benodigde inhoud.
  
Veel mensen denken onterecht dat het koelen van levensmiddelen iets van de laatste 50 jaar is. Maar al sinds eeuwen probeert men voedsel te conserveren en te koelen. In de Middeleeuwen gebeurde dit voornamelijk met wijn en bier, maar naarmate de maatschappij zich ontwikkelde, kwam de noodzaak en behoefte ook voedsel een bepaalde tijd tegen bederf te beschermen. Hierbij werd gebruikgemaakt van koele grotten, bronnen, bergstromen en ijskelders.
+
{| class="wikitable" border="1"
 +
|-
 +
!
 +
! 1-2 personen
 +
! 3-4 personen
 +
! 5 of meer personen
 +
|-
 +
| koelkast
 +
| 100-150 liter
 +
| 135-160 liter
 +
| 160-220 liter
 +
|-
 +
| koel-vriescombinatie
 +
| 140-180 liter
 +
| 160-220 liter
 +
| 200-300 liter
 +
|}
  
Kasteelheren maakten in hun kasteeltuin een ondergrondse kelder. In de wintermaanden hakten ze uit de bevroren kasteelgracht stukken ijs en brachten deze naar de ijskelder. Vervolgens haalden ze regelmatig ijs uit deze kelder en legden dit om het voedsel in de ruimte waar het bewaard werd. Hierdoor hadden ze tot in de zomermaanden nog gekoelde waren.
 
  
====Tegenwoordig====
+
<br />
  
Het verschil tussen vroeger en nu is hoofdzakelijk dat men nu, door de vooruitgang van de wetenschap en techniek, weet hoe het bederf van voedsel zo lang mogelijk tegengehouden kan worden.
+
==[[Vrijstaande koel- en vriesapparaten]]==
 +
Vrijstaande koel- en vriesapparaten zijn bedoeld voor tussenbouw of worden losstaand in de keuken geplaatst. Lees [[vrijstaande koel- en vriesapparaten|hier]] meer over [[vrijstaande koel- en vriesapparaten]].
  
De koelkast is door de technische vooruitgang in de vrijstaande vormgeving een modeartikel geworden. Kleur en vorm van de koel- en vriesapparatuur kunnen een accent in het interieur geven. Daarnaast hebben we tegenwoordig de inbouwvriezer of koelkast, die in de maatvoering van de keukenkasten kan worden ingebouwd.
+
==[[Onderbouw koelkast of vriezer]]==
 +
Een onderbouw koelkast of vriezer wordt onder het aanrechtblad geplaatst en niet in een kast ingebouwd. Lees [[Onderbouw koelkast of vriezer|hier]] meer over [[onderbouw koelkast of vriezer]].
  
====Koelapparatuur algemeen====
+
==[[Inbouw koel- en vrieskasten]]==
 +
Inbouw koel/vrieskasten worden ingebouwd in een keukenkast. Lees [[Inbouw koel- en vrieskasten|hier]] meer over [[inbouw koel- en vrieskasten]].
  
Lees meer over:
+
==[[Koeltechnieken]]==
 +
Steeds meer fabrikanten passen diverse koeltechnieken toe om voedsel langer vers te houden. Door gebruik te maken van professionele bewaartechnieken wordt uitdroging van voedsel voorkomen, waardoor het voedsel langer vers blijft. Lees [[koeltechnieken|hier]] meer over [[koeltechnieken]].
  
* Soorten koelsystemen
+
==Energielabels Koel- en vriesapparaten ==
* Techniek koelapparatuur
+
Koel- en vriesapparaten staan 24 uur per dag aan en staan daarmee op de derde plaats in de rij van grootste elektriciteitsverbruikers in het huishouden. Ze nemen een zesde van het elektriciteitsverbruik in een gemiddeld huishouden voor hun rekening. In de loop der jaren zijn de koel- en vriesapparaten steeds zuiniger geworden.
* Nismaten koelapparatuur
 
* Bediening koelapparatuur
 
* Klimaatklasse
 
* Sterrencodering
 
* Energielabel, verwijderingsbijdrage koelapparatuur
 
  
 +
{{:Energieverbruik keukenapparatuur}}
  
 +
===Led-verlichting===
 +
Een koel/vrieskast verlicht met LED-verlichting is tegenwoordig de standaard. De LED's verbruiken minder energie, met dezelfde lichtopbrengst en geven een frisse en luxe uitstraling aan het apparaat. Glasplaatverlichting geeft zicht in de gehele koelruimte.
  
====Soorten koelapparatuur====
+
==Klimaatklassen==
 +
Koel- en vriesapparaten hebben een maximale en een minimale omgevingstemperatuur waarbinnen zij goed functioneren. De omgevingstemperatuur heeft invloed op het stroomverbruik en het functioneren van het apparaat. Het is daarom beter om het apparaat niet direct in de zon te plaatsen of naast de verwarming. Kies voor een plaats waarvan de omgevingstemperatuur overeenkomt met de klimaatklasse waarvoor het apparaat is uitgevoerd. Wat betekenen de letters in de klimaatklasse?
  
Er zijn drie soorten keukenapparatuur:
+
{| class="wikitable" border="1"
 +
|-
 +
! Klimaatklasse
 +
! Minimale omgevingstemperatuur
 +
! Maximale omgevingstemperatuur
 +
|-
 +
| SN (SubNormaal)
 +
| 10 graden celcius
 +
| 32 graden celclius
 +
|-
 +
| N (Normaal)
 +
| 16 graden celcius
 +
| 32 graden celcius
 +
|-
 +
| ST (SubTropisch)
 +
| 18 graden celcius
 +
| 38 graden celcius
 +
|-
 +
| T (Tropisch)
 +
| 18 graden celcius
 +
| 43 graden celcius
 +
|}
  
* Vrijstaande koelapparatuur
+
==Onderhoud==
* Semi-vrijstaande, semi-inbouwkoelapparatuur
+
Voor het goed, veilig en zuinig koelen en vriezen is een schone koel/vrieskast cruciaal. Het apparaat moet daarom regelmatig schoongemaakt worden. Het apparaat dient daarvoor uitgeschakeld te worden voor ermee begonnen wordt. De binnenkant en de accessoires kunnen worden schoongemaakt met lauw water en wat afwasmiddel. De opbergvakken van de luxere koelkasten kunnen zelfs in de vaatwasser. Ook de deurrubbers moeten niet vergeten worden, spoel deze na met schoon water en maak dan alles droog.
* Geïntegreerde, inbouwkoelapparatuur
+
Reinig het afvoergaatje in de koelkast met het daarvoor bijgeleverde ragertje.
 +
<br />
  
[[Image:image273.jpg|right|frame|''Koel- en vriesapparaat'']]
+
Wanneer het vriesgedeelte geen No-Frost uitvoering is, moet deze ontdooid worden wanneer de rijplaag zo’n 3-5 mm dik is. Ook hiervoor dient het apparaat uitgeschakeld te worden. Het ingevroren voedsel kan tijdelijk worden bewaard op een koele plaats. Zet de deur van de vriezer open en plaats eventueel thee- of handdoeken op de bodem van het apparaat. Eventueel kan er een bak met warm water in het vriesgedeelte worden geplaatst om het ontdooiproces te versnellen. Na het ontdooien is het van belang dat de binnenkant van het apparaat goed droog gemaakt wordt alvorens deze weer wordt aangezet.
  
<!-- imported from file: 00000330.html-->
+
== Smartfuncties ==
 +
Bediening per app; statusindicatie; software-updates
 +
 
 +
 
 +
{{editlink}}
 +
{{Keukens}}
 +
[[Category:Keukenapparatuur]]

Huidige versie van 15 mei 2023 om 09:27

Koelen en vriezen zijn basisfuncties in de moderne keuken. Bij koelen en vriezen worden levensmiddelen zodanig afgekoeld dat de levensduur ervan verlengd wordt. Bij koelen blijft de temperatuur enkele graden boven nul (+4 graden) terwijl bij vriezen de temperatuur onder nul komt (-18 graden). Gekoelde producten kunnen direct gebruikt of verwerkt worden, terwijl bevroren producten vaak eerst ontdooid moeten worden. Bevroren levensmiddelen kunnen aanzienlijk langer bewaard worden. Raadpleeg daarvoor de verpakkingen van de levensmiddelen.

Warmtepomp
Het "hart" van een koelkast en vriezer is een warmtepomp: de koelende werking berust op de verdamping van een vloeistof, in de verdamper door het vernevelen van de vloeistof waarbij verdampingswarmte aan de omgeving wordt onttrokken. De damp wordt in een compressor weer samengeperst en daarna vloeibaar gemaakt onder het vrijkomen van warmte die via een warmtewisselaar of buizenstelsel in de vorm van een rooster (de condensor) aan de omgeving wordt afgegeven.

Soorten Koel- en vrieskasten[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn verschillende soorten koel en vriesapparaten voor in de keuken:

  • Vrijstaande apparaten
  • Onderbouw apparaten
  • Inbouwapparaten


Nismaten[bewerken | brontekst bewerken]

De nismaten zijn de hoogte, breedte en diepte van de uitsparing in het keukenmeubel waarin het apparaat wordt geïnstalleerd.

Breedte en diepte
De breedte is standaard 56 cm en de diepte standaard 55 cm.

Nishoogte
De nishoogte is verkrijgbaar in de volgende maten:

  • 88 cm
  • 102 cm
  • 122 cm
  • 140 cm
  • 158 cm
  • 178 cm
  • 185 cm


De gewenste hoogte van het koel/vries apparaat hangt af van de mogelijkheden in de keukenopstelling, wensen van de klant, gezinssamenstelling en werkbare hoogte. Wanneer er nog apparatuur boven de koel/vrieskast wordt geplaatst, is een nishoogte van 102 cm tot maximaal 122 cm wenselijk (afhankelijk van de lengte van de klant). Is er sprake van een eenpersoonshuishouden, wordt er dagelijks (verse) boodschappen gehaald of wordt er geregeld buitenshuis gegeten dan is een minder grote koel/vrieskast nodig dan bij grote gezinnen of wanneer er 1x per week boodschappen wordt gedaan. In het onderstaande overzicht een richtlijn die aangehouden kan worden voor de benodigde inhoud.

1-2 personen 3-4 personen 5 of meer personen
koelkast 100-150 liter 135-160 liter 160-220 liter
koel-vriescombinatie 140-180 liter 160-220 liter 200-300 liter



Vrijstaande koel- en vriesapparaten[bewerken | brontekst bewerken]

Vrijstaande koel- en vriesapparaten zijn bedoeld voor tussenbouw of worden losstaand in de keuken geplaatst. Lees hier meer over vrijstaande koel- en vriesapparaten.

Onderbouw koelkast of vriezer[bewerken | brontekst bewerken]

Een onderbouw koelkast of vriezer wordt onder het aanrechtblad geplaatst en niet in een kast ingebouwd. Lees hier meer over onderbouw koelkast of vriezer.

Inbouw koel- en vrieskasten[bewerken | brontekst bewerken]

Inbouw koel/vrieskasten worden ingebouwd in een keukenkast. Lees hier meer over inbouw koel- en vrieskasten.

Koeltechnieken[bewerken | brontekst bewerken]

Steeds meer fabrikanten passen diverse koeltechnieken toe om voedsel langer vers te houden. Door gebruik te maken van professionele bewaartechnieken wordt uitdroging van voedsel voorkomen, waardoor het voedsel langer vers blijft. Lees hier meer over koeltechnieken.

Energielabels Koel- en vriesapparaten[bewerken | brontekst bewerken]

Koel- en vriesapparaten staan 24 uur per dag aan en staan daarmee op de derde plaats in de rij van grootste elektriciteitsverbruikers in het huishouden. Ze nemen een zesde van het elektriciteitsverbruik in een gemiddeld huishouden voor hun rekening. In de loop der jaren zijn de koel- en vriesapparaten steeds zuiniger geworden.

Het energielabel toont de energie-efficiëntieklasse van een product. Dit label is een maatstaf om te zien hoe zuinig, milieuvriendelijk en/of energiebesparend een product is. De bestaande energie-efficiëntie schalen waren toe aan vervanging omdat de meeste producten in de hoogste regionen zaten.

Energielabels algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Het energieverbruik van een keukenapparaat is een belangrijke afweging bij het maken van de juiste keuze. Op veel keukenapparaten zit daarom een verplicht energielabel. Dit is een overzichtelijk label, waarmee onder andere het energieverbruik makkelijk kan worden vergeleken. Voor deze keukenproductgroepen is er een energielabel:

  • Afzuigkap
  • Koelkast en vriezer
  • Oven
  • Vaatwasser
  • Kokendwaterkranen en keukenboilers
  • Verlichting
  • Wasmachine
  • Wasdroger

Voor alle duidelijkheid: een energielabel is niet beschikbaar voor:

  • Kookplaten
  • (combi)magnetrons

Wat betekenen de nieuwe labels?[bewerken | brontekst bewerken]

caption

De indeling loopt van A tot en met G waarbij A de meest zuinige machine is. Op het energielabel staat verder aangegeven wat het energieverbruik per jaar is. Dit gebeurt met een standaard meetmethode. Daarmee kun je vrij nauwkeurig inschatten wat een apparaat kost per jaar qua energie.
De labeling is vooral handig om apparaten makkelijk met elkaar te kunnen vergelijken. Een toestel met label B verbruikt gemiddeld 50% van de energie van een apparaat met label E. Er wordt bij het afgeven van het energielabel ook rekening gehouden met compensatie factoren zoals indeling, functies en inbouw of vrijstaand.

Geluidsniveau[bewerken | brontekst bewerken]

Behalve het energieverbruik is ook het geluidsniveau ingedeeld in een klasse. Dit loopt van A tot en met D en daarbij is A de meest stille machine. Het aantal decibels wordt ook weergegeven maar om apparaten goed onderling te kunnen vergelijken is deze indeling een handige aanvulling.

Let op: het is verplicht om in de showroom de labels duidelijk zichtbaar in of bij het apparaat te laten zien.

Oude en nieuwe energielabels[bewerken | brontekst bewerken]

In maart 2021 is het energielabel vernieuwd. Met het oude label zaten de meeste apparaten al op het maximale niveau en met de nieuwe labels ontstond er weer ruimte voor groei. De indeling A tot en met G is niet één op één vergelijkbaar met de oude indeling. Apparaten die voorheen A+++ hadden, kunnen nu B,C of D zijn.

Hoe werkt het nieuwe label in de praktijk?[bewerken | brontekst bewerken]

Een voorbeeld: een nieuw energielabel (B-klasse) voor een apparaat dat voordien A+++-klasse was. Ondanks dat de energiezuinigheid niet veranderd is, geldt dat wel voor de schaal. Het betekent dat nieuwe, lagere klassen nog steeds efficiënt zijn volgens recente standaarden. Dit laat ook ruimte aan de bovenkant van de schaal wanneer efficiëntere technologieën hun intrede doen.

Led-verlichting[bewerken | brontekst bewerken]

Een koel/vrieskast verlicht met LED-verlichting is tegenwoordig de standaard. De LED's verbruiken minder energie, met dezelfde lichtopbrengst en geven een frisse en luxe uitstraling aan het apparaat. Glasplaatverlichting geeft zicht in de gehele koelruimte.

Klimaatklassen[bewerken | brontekst bewerken]

Koel- en vriesapparaten hebben een maximale en een minimale omgevingstemperatuur waarbinnen zij goed functioneren. De omgevingstemperatuur heeft invloed op het stroomverbruik en het functioneren van het apparaat. Het is daarom beter om het apparaat niet direct in de zon te plaatsen of naast de verwarming. Kies voor een plaats waarvan de omgevingstemperatuur overeenkomt met de klimaatklasse waarvoor het apparaat is uitgevoerd. Wat betekenen de letters in de klimaatklasse?

Klimaatklasse Minimale omgevingstemperatuur Maximale omgevingstemperatuur
SN (SubNormaal) 10 graden celcius 32 graden celclius
N (Normaal) 16 graden celcius 32 graden celcius
ST (SubTropisch) 18 graden celcius 38 graden celcius
T (Tropisch) 18 graden celcius 43 graden celcius

Onderhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het goed, veilig en zuinig koelen en vriezen is een schone koel/vrieskast cruciaal. Het apparaat moet daarom regelmatig schoongemaakt worden. Het apparaat dient daarvoor uitgeschakeld te worden voor ermee begonnen wordt. De binnenkant en de accessoires kunnen worden schoongemaakt met lauw water en wat afwasmiddel. De opbergvakken van de luxere koelkasten kunnen zelfs in de vaatwasser. Ook de deurrubbers moeten niet vergeten worden, spoel deze na met schoon water en maak dan alles droog. Reinig het afvoergaatje in de koelkast met het daarvoor bijgeleverde ragertje.

Wanneer het vriesgedeelte geen No-Frost uitvoering is, moet deze ontdooid worden wanneer de rijplaag zo’n 3-5 mm dik is. Ook hiervoor dient het apparaat uitgeschakeld te worden. Het ingevroren voedsel kan tijdelijk worden bewaard op een koele plaats. Zet de deur van de vriezer open en plaats eventueel thee- of handdoeken op de bodem van het apparaat. Eventueel kan er een bak met warm water in het vriesgedeelte worden geplaatst om het ontdooiproces te versnellen. Na het ontdooien is het van belang dat de binnenkant van het apparaat goed droog gemaakt wordt alvorens deze weer wordt aangezet.

Smartfuncties[bewerken | brontekst bewerken]

Bediening per app; statusindicatie; software-updates


Edit deze pagina